Last news in Fakti

22 Декември, 2023 14:49 1 550 5

5 храни, които може да хапвате преди лягане

  • хранене-
  • преди лягане-
  • качество на съня-
  • вечеря

Прекаляването с храната преди сън не само пречи на нормалното заспиване и качество на съня, но крие риск от трупане на мазнини и излишни килограми

5 храни, които може да хапвате преди лягане - 1
Снимка: Shutterstock

Точно преди лягане не е добре да се храним. Прекаляването с храната преди сън не само пречи на нормалното заспиване и качество на съня, но крие риск от трупане на мазнини и излишни килограми. Препоръчително е вечерята да се случва не по-късно от 19 часа.

Ако не успеете да вечеряте рано, то поне е важно да са минали 3-4 часа от храненето до лягането в леглото. И все пак, ако сте вечеряли рано или сте пропуснали вечерята, заспиването на гладен стомах би било истинско предизвикателство. Да усещате стържещото чувство, което не ви дава мира е не само дразнещо, а може да е дори нездравословно.

Не е добре да посягате към каквото ви падне, а е хубаво да хапнете нещо, което едновременно ще ви засити и ще допринесе да заспите по-лесно.

Кисело мляко

Една купичка кисело мляко ще ви засити и ще успокои нервната система. Киселото мляко съдържа триптофан, който е естествен активатор на мелатонина – хормонът на съня. В киселото мляко се съдържат протеини, полезни мазнини и калций, които спомагат едновременно за усещането за ситост и за успокояване на тялото в подготовката му за съня.

Череши

Черешите са прекрасен плод, подходящ преди лягане. Хапнете няколко череши, защото са богати на сложни въглехидрати и фибри. Те ще ви дадат усещане за ситост, ще ви помогнат да заспите по-лесно, освен това са изключително богати на фибри и витамини.

Банани

Бананите са богати на калий. Този минерал е ценен за контрола на кръвното налягане и преноса на нервни импулси от мозъка през нервите към мускулите и тъканите. В бананите се съдържа и триптофан, така ценен за механизмите на съня.

Ядки

Ядките са засищащи, богати на протеини, фибри и мазнини и бедни на въглехидрати. Това ги прави подходяща среднощна закуска преди лягане, която ще ви засити и ще ви помогне да заспите по-лесно, пише az-jenata.bg.

Пълнозърнести храни

Хапнете нещо пълнозърнесто, ако сте гладни, а искате да заспите. Пълнозърнестите храни са богати на сложни въглехидрати и фибри, които са подходящи късно вечер, защото не повишават кръвната захар, а същевременно дават усещане за ситост и успокояват нервната система, подготвяйки организма за сън.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    4 1 Отговор
    Преди лягане само чаша червено вино ни е нужна г-це Найденова:)
  • 2 инж технолог по хранене

    4 0 Отговор
    Не яжте преди лягането ви в леглото! Вечерята ви да не е по-късна от 19:30ч. или 20:00 часа. Не товарете излишно стомашно-чревния си тракт.
  • 3 Боб

    4 0 Отговор
    и зеле !
  • 4 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Всички от изброените храни са неподходящи за вечеря. Киселото мляко е киселини и ще ти докара проблеми за стомаха. Черешите и бананите са калорична бомба и тъй , като вечер не се движиш ще натрупаш излишни килца. Ядките са трудно смилаема храна и ще си имаш проблеми в червата. Пълнозърнестите храни са подходящи за закуска, но не и за вечеря. Пълни са със захар.
  • 5 Пешо Кaнибaлa

    2 0 Отговор
    За дамите: и още нещо...