Last news in Fakti

30 Декември, 2023 19:36 2 054 8

Как да подобрим вкуса на кафето?

  • кафе-
  • подобряване на вкуса-
  • смилане-
  • зърна

Като се навлажнят зърната преди смилането

Как да подобрим вкуса на кафето? - 1
Снимкa: Shutterstock

Научни изследвания от американски учени разкриват уникален начин за подобряване на вкуса на кафето чрез навлажняване на зърната преди смилане, съобщава Science Alert. Този нестандартен подход намалява статичното електричество, което се образува при смилане и води до по-добро разкриване на аромата и вкусовете на напитката.

Как да подобрим вкуса на кафето?
Снимкa: Shutterstock

Химикът Кристофър Хендън от Орегонския университет и вулканологът Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет представят революционни изследвания, които сравняват влиянието на влагата върху статичното електричество при смилане на кафе.

Според техните заключения, влагата - била тя остатъчна от печенето на кафето или добавена предварително по време на смилането - определя количеството заряд, което се генерира по време на процеса. Този подход не само преодолява проблемите със статичното електричество, но и подобрява качеството на напитката.

В проучването си учените използват различни видове сурово кафе, изследвайки техния произход, съдържание на влага и време за печене. Резултатите отмерват степента на статично електричество след смилане, размера на частиците и аромата на кафето.

Подчертавайки влиянието на степента на смилане, учените обясняват, че финото смилане поражда голямо триене, което допринася за статичното електричество. С техния новаторски подход, те предлагат добавянето на вода преди смилане, което удължава времето за екстракция и допринася за по-богата и ароматна напитка.

Сравнявайки различни видове кафе, учените отбелязват, че по-сухите и по-тъмни зърна произвеждат повече електростатични заряди. Този феномен е сравняван със зареждането на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци.

В заключение, новаторската техника на навлажняване на зърната преди смилане не само решава проблема със статичното електричество, но и създава по-изразен вкусов профил на кафето. Този метод обещава да промени традиционните представи за приготвянето на кафе и обогатяване на неговия неповторим вкус.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иве

    4 2 Отговор
    Най-хубаво е когато е споделено. Зърната ги обработваме сами.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай онзи

    3 1 Отговор
    Аз зърната го навлажнявам с уста.
  • 4 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иве":

    Венито е права, че зърната трябва да са влажни. Затова най-добре е да се облизват и осмукват внимателно, и двете. Да си пуснат аромата и сока 😁
  • 5 дядо поп

    6 4 Отговор
    Как може нация пиеща негърска пот вместо кафе , да казва нещо за вкусовите му качества. Най отвратителното кафе в цял свят , огромни количества мътна вода , или казано с две думи , кафето им е гола вода!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пълни глупости

    5 2 Отговор
    Когато кафето си е качествено то си е КАФЕ !!!
    Боклуците които внасят в нас каквото и да ги правиш си остават БОКЛУЦИ !!!
    Същото е с всички хранителни стоки. Последното качествено кафе у нас беше от Никарагуа преди доста години. След това всичко е боклук в луксозни опаковки и денонощна реклама. Скоро ми дадоха кафе донесено директно от ферма в Колумбия. Е, какво да ви кажа .................... прав съм ! Тук пием боклуци ! Поне цената им да беше като за отпадъка на кафето, а то !?
  • 8 Несемеен

    0 0 Отговор
    Сутрин оправям вкуса на кафето на приятелката ми като му капна малко бита сметана от кожения чайник.