Научни изследвания от американски учени разкриват уникален начин за подобряване на вкуса на кафето чрез навлажняване на зърната преди смилане, съобщава Science Alert. Този нестандартен подход намалява статичното електричество, което се образува при смилане и води до по-добро разкриване на аромата и вкусовете на напитката.
Химикът Кристофър Хендън от Орегонския университет и вулканологът Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет представят революционни изследвания, които сравняват влиянието на влагата върху статичното електричество при смилане на кафе.
Според техните заключения, влагата - била тя остатъчна от печенето на кафето или добавена предварително по време на смилането - определя количеството заряд, което се генерира по време на процеса. Този подход не само преодолява проблемите със статичното електричество, но и подобрява качеството на напитката.
В проучването си учените използват различни видове сурово кафе, изследвайки техния произход, съдържание на влага и време за печене. Резултатите отмерват степента на статично електричество след смилане, размера на частиците и аромата на кафето.
Подчертавайки влиянието на степента на смилане, учените обясняват, че финото смилане поражда голямо триене, което допринася за статичното електричество. С техния новаторски подход, те предлагат добавянето на вода преди смилане, което удължава времето за екстракция и допринася за по-богата и ароматна напитка.
Сравнявайки различни видове кафе, учените отбелязват, че по-сухите и по-тъмни зърна произвеждат повече електростатични заряди. Този феномен е сравняван със зареждането на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци.
В заключение, новаторската техника на навлажняване на зърната преди смилане не само решава проблема със статичното електричество, но и създава по-изразен вкусов профил на кафето. Този метод обещава да промени традиционните представи за приготвянето на кафе и обогатяване на неговия неповторим вкус.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Иве
Коментиран от #4
19:46 30.12.2023
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 бай онзи
20:52 30.12.2023
4 Гошо
До коментар #1 от "Иве":
Венито е права, че зърната трябва да са влажни. Затова най-добре е да се облизват и осмукват внимателно, и двете. Да си пуснат аромата и сока 😁20:53 30.12.2023
5 дядо поп
Коментиран от #6
21:40 30.12.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Пълни глупости
Боклуците които внасят в нас каквото и да ги правиш си остават БОКЛУЦИ !!!
Същото е с всички хранителни стоки. Последното качествено кафе у нас беше от Никарагуа преди доста години. След това всичко е боклук в луксозни опаковки и денонощна реклама. Скоро ми дадоха кафе донесено директно от ферма в Колумбия. Е, какво да ви кажа .................... прав съм ! Тук пием боклуци ! Поне цената им да беше като за отпадъка на кафето, а то !?
22:51 30.12.2023
8 Несемеен
11:32 31.12.2023