Last news in Fakti

4 Януари, 2024 14:29 1 512 9

В кого е била влюбена богинята на любовта Афродита?

  • афродита-
  • богиня на любовта-
  • гръцка митология-
  • митове и легенди-
  • легенда-
  • любов-
  • гръцки бог

Какво гласят древните легенди от гръцката митология за любовните драми и приключения на самата богиня на любовта Афродита?

В кого е била влюбена богинята на любовта Афродита? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чували за богинята на любовта Афродита, в която са вярвали древните гърци. Кой е нейният любим, защо Зевс я дава на най-грозния от боговете за жена и от коя смъртна красавица е ревнувала жестоко богинята – разберете в следващите редове, пише Poznanieto.bg.

Въпреки че е богиня на любовта, която дава любов сред човеците, на Афродита също и се случва да се влюби. Това става в младия Адонис. Той бил син на Мира, която била наказана от Афродита заради гордостта на баща ѝ. Той смятал, че Мира е много по-красива от всички други жени, включително и от Афродита.

Това ядосало богинята на любовта, която накарала Мира да се влюби в собствения си баща. В резултат на това се родил и Адонис. Самият Адонис израснал като красив мъж, като дори самата Афродита не останала равнодушна към него. Така се родила любовта между двамата. Както приляга на една гръцка драма, щастието от тяхната любов не продължило дълго, тъй като тогава се намесил нейният предишен любим Арес. Богът на войната се превърнал в глиган и разкъсал Адонис по време на лов.

След смъртта си Адонис отишъл в царството на мъртвите, където пък в него се влюбила жената на Хадес – Персефона. Тази драма довела до огромни скандали между Афродита и Персефона, заради което се наложило на Зевс да се намеси. Той решил, че Адонис ще прекарва шест месеца с Афродита на земята и шест месеца с Персефона в подземното царство.

Интересното е, че Афродита е една от малкото богини, която е омъжена. Завидната и буквално неземна красота на Афродита започнала да създава раздори и проблеми между боговете. Опасявайки се от това, което може да се случи, Зевс я дал за жена на Хефест – мрачният бог ковач, който бил изключително непривлекателен. Хефест приел с охота тази награда и изковал невероятни бижута за Афродита, които още повече подчертавали нейната красота.

Въпреки това, богинята на любовта не се чувствала щастлива в семейното ложе. Тя започнала да изневеря на на мъжа си с бога на войната – агресивният и мъжествен Арес. Хефест научил за тази авантюра на съпругата си и успял да хване двамата любовници със специално направена от него мрежа, която не можело да бъде разкъсана. Това довело до много закачки и шеги между боговете, но връзката между Афродита и Арес продължила.

Съществува и още една много интересна история за богинята Афродита. Въпреки че всеки бил наясно, че красотата на Афродита не може да се сравнява с ничия друга, дори и сред богините, и тя попаднала в плен на ревността. Психея била най-младата от три царски дъщери. Тя била толкова красива, че всички в царството започнали да се прекланят пред нея и започнали да забравят за Афродита.

Това раздразнило много богинята на любовта и тя пратила сина си Ерос към Психея с наказанието да я накара да се влюби в най-грозното същество. Въпреки това, Ерос бил толкова възхитен от красотата на Псхиея, че сам се влюбил в нея. Той ѝ поставил условие никога да не вижда лицето му, тъй като е бил безсмъртно божество. Въпреки това, Психея не издържала на това любопитство и видяла лицето на Ерос.

Това довело до много изпитания, които трябвало да преодолее, за да докаже любовта и верността си към Ерос, но в крайна сметка всичко завършило щастливо. Зевс се трогнал от нейната любов и ѝ поднесъл чаша с амброзия. По този начин я направил безсмъртна и тя заживяла щастливо със сина на Афродита – Ерос.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 3 Отговор
    В Хермес и им се ражда Хермафродитис.
  • 2 Неверно

    7 4 Отговор
    Афродита е била влюбена в един древен македонец от севера. Личи по окосмената му брада ,която е само от северната част на лицето му. До него е намерен, древен презерватив от 3 век преди Христа,изработен от козя кожа , буркан древна мас и следи от друг македонец. Те са били модерни още тогава....
  • 3 Гост

    5 5 Отговор
    Престанете да сеете безбожие сред Християнският народ, като му промивате мозъка с езически глуп0сти!

    Коментиран от #6

  • 4 В никого

    0 0 Отговор
    Всички са били влюбени в нея.
  • 5 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Много поучително! Като се вземеш за много важна и съдбата вземе, че те накаже.
  • 6 Роза

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Гръцките митове са красиви приказки и имат художествена стойност!Затова са безсмъртни вече толкова векове!

    Коментиран от #8

  • 7 Идън

    4 1 Отговор
    Много са се опрашвали тези богове... не се знае кой от кого е- например Ерос има няколко спрягани за бащи. Богът на войната кога е воювал- има 17 деца....
  • 8 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Роза":

    Красиви, за да примамват. Приказки, за да омайват. Езически идоли, които нямат място в християнският свят. То, и индонезийците си имат приказки за техните божества, но да си ги изучават у тях.
  • 9 Джосер

    1 0 Отговор
    Журналистката е много красива,и ако бях млад,щях да я взема за жена.