Last news in Fakti

4 Януари, 2024 16:16 1 606 4

Психолог: Навик се променя за 3 месеца

  • навици-
  • промяна-
  • психолог-
  • цели

За обещанията, които даваме в началото на новата година, изпълнението им и разочарованията говори психологът Михаела Георгиева

Психолог: Навик се променя за 3 месеца - 1
Снимка: Shutterstock

Нужно е около 3 месеца, ако искате да промените някой навик и всичко започва с малки стъпки. За обещанията, които даваме в началото на новата година, изпълнението им и разочарованията говори психологът Михаела Георгиева в интервю за БНР.

"Новогодишните пожелания са дългогодишни цели и си правим план. Те идват от една по-рационална част на нашия мозък. Но не си задаваме въпроса: Каква ни е нуждата, а просто искаме да ги постигнем? Проблемът идва, когато онази по-импулсивна и по-краткосрочна ориентирана част от мозъка ни, която поддържа нашите навици, влиза в конфликт с тези краткосрочни цели", обясни психологическия механизъм Михаела Георгиева.

Тя дава за пример най-често срещаното обещание в началото на всяка година – да спрем цигарите.

"Навикът да си направите кафе и да запалите цигара е толкова автоматизиран и вкоренен в мозъка, че е трудно да разчупим тази причинно-следствена връзка. И ако искаме да я разчупим, трябва да започнем с много, много малки стъпчици. Стъпка, на която не можем да кажем "не", направо ни е срам да кажем "не". И трябва да бъдем много търпеливи към себе си. Да не се втурваме емоционално с голямо желание и вяра за промяна към навиците, към промени, които се коренят в навиците, защото навиците ни носят удоволствие. А има ли някой, който иска да се откаже от удоволствието?", пита риторично психологът.

Михаела Георгиева посочва, че са необходими 20 дни, за да "набутаме" този малък навик в ежедневието и горе-долу се смята, че около 3 месеца ни е необходимо постоянство и търпение, за да може този навик да спре да ни пречи и да се превърне в част от нашето ежедневие.

Психологът препоръчва с уважение, разбиране и търпение да се отнасяме към промяната на навици, изградени с годините и сме ги обичали. "За да ги променим, трябва да си дадем време", казва Георгиева.

Ако изключим примера с цигарите и имаме цел – "по 50 коремни преси" всеки ден, започнете с по 5, но нека да са всеки ден, съветва психологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    2 0 Отговор
    и за един ден. Аз така оставих цигарите. Само трябва да ти е по-стабилна читията.
  • 2 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Този психолог знае ли че криво дърво се изправя, ама крив човек никога

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.