Last news in Fakti

7 Януари, 2024 15:34 2 345 16

Kакво означава кодът върху яйцата?

  • яйца-
  • код-
  • отглеждане

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3

Kакво означава кодът върху яйцата? - 1
Снимка: Shutterstock

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 1 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане, пише businessnovinite.bg. И тук се появява въпросът – какво стои зад различната маркировка?

Яйца с код 0 – био отглежданe

Това е най-хуманният начин за отглеждане на кокошки. Европейският съвет ясно посочва,че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи през целия ден. Пространствата на кокошките в отделенията за мътене трябва да отговарят на няколко изисквания относно качество на въздуха, температура, светлина и влажност. Също така храната, която се дава на кокошките, е по-качествена в сравнение с другите методи – не се използват антибиотици или хормони, а растенията, от които се прави фуражът, се отглеждат без химични примеси.

Най-важното нещо за животните обаче е свободата за движение – всяка кокошка трябва да разполага с поне 4 кв. м. открито пространство, а на закрито се отглеждат до 6 кокошки на кв. м., обясняват в статия от сайта Кампании и активизъм за животните в индустрията. Също така, за разлика от другите методи на отглеждане, при които в едно хале живеят десетки, дори стотици хиляди кокошки, при био отглеждането броят на кокошки в едно хале не може да надвишава 3 000. Въпреки че постепенно био произведените яйца стават все по-достъпни, те все още са рядкост в магазините.

Яйца с код 1 – свободно отглеждане

Въпреки че кокошките, отглеждани свободно, не са толкова щастливи, колкото своите себеподобни с код 0, може да се каже, че те живеят в сравнително приемливи условия. Наличието на достъп до свободно пространство позволява на кокошките да запазят и прилагат много форми на присъщото си естествено поведение като ровенето за храна, прашните бани и препичането на слънце. Те също така имат достъп до зелени площи, където имат достатъчно пространство, но са изложени на ред други неприятни дейности като например подрязване на клюновете и удължен светлинен цикъл. Тяхната храна съдържа хормони, антибиотици и други изкуствени добавки. На този етап обаче, от тук са най-хуманно произведените яйца, широко достъпни за хората в магазините.

Яйца с код 2 – подово отглеждане

При подовото отглеждане, кокошките имат по-малко пространство поради липса на достъп до открито пространство. За разлика от кокошките, отглеждани във ферми с клетки, те имат възможност да се движат и наличието на по-голямо пространство им предоставя условия, където могат да изпълняват много форми на присъщото им поведението – както двигателни дейности, така и такива с цел грижи за тялото. Също така, те проявяват повече изследователски поведения, отколкото кокошките във ферми с клетки. Наличието на повече стърготини по пода, обогатяващо местообитанието на кокошките, може да намали риска от кълване на перата и канибализъм.

Яйца с код 3 – ферми с клетки

Това е истински кошмар за кокошките-носачки. Понастоящем действащият закон в Европейския съюз предоставя на всяка кокошка пространство, което е малко повече от един лист А4. Малкото пространство ограничава свободното движение на птиците, които дори не могат да разперят криле. Социалното поведение, както и задоволяването на естествените им нужди при такива условия, е абсолютно невъзможно.

Кокошките обичат да търсят храна, ровейки, и да си правят прашни бани, почиствайки се. Поради тази причина осигуряването на необходимите условия, това поведение да бъде проявено, е от решаващо значение за тяхното благосъстояние. За съжаление, количеството постелки в клетките е твърде малко и бързо се износва и особено за кокошките, поставени по-ниско в йерархията, те може да не са налични.

Стресът, причинен от невъзможността да се реализира естествено поведение, води до поведенчески разстройства, като кълване на перата на други кокошки и канибализъм. Друго характерно за тях е, че те обичат да стоят нависоко, защото там се чувстват в безопасност. В т.нар. "обогатени клетки“, използвани в Европа, кокошките имат ограничен достъп до място за кацане, но с риск от канибализъм. Пилетата, които нощуват, са изложени на риск да бъдат кълвани отзад от други кокошки. Разбира се, отглеждането в клетки не осигурява адекватни условия за кокошките и е най-малко етичният начин за получаване на яйца.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    17 4 Отговор
    означава че украинските може да се надпишат като български
  • 2 Аз имам котка

    6 6 Отговор
    Дето снася яйца

    Коментиран от #15

  • 3 Кило добри сърца, моля

    20 3 Отговор
    В "най-развитата" страна, по улиците спят хора, завити в кашони и боклуци и вероятно им е все едно дали вие преживявате за кокошките. Това е свят на лъжа и лицемерие, в който и съчувствието се продава с код.
  • 4 Русофил

    5 23 Отговор
    Яйца с код 4 - по 100 рубли бройката
  • 5 Омлет

    20 2 Отговор
    Код минус едно, щастливи био кокошки отглеждани в петзвезден спа център във Велинград.
  • 6 Варненски Моряк

    6 2 Отговор
    Моите са с код-1 :))

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Код 5+ е за всека кокошка да има петел !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Всичко е ясно

    3 0 Отговор
    А останалите 25 числа какво значат
  • 11 Редник

    3 1 Отговор
    По щастливи кокошки от брюкселските няма. Тия са на свободно отглеждане и им пълнят гушките с евро. Абе само глупости в този Брюксел, какво значи щастлива кокошка. Като и скъсаш главата сигурно става нещастна. Ама много брюкселски глави има за извиване.
  • 12 мисира

    7 0 Отговор
    Какъв е кода на окраинските яйца които идват от Полша или Румъния и се преопаковат ТУК като български?
  • 13 Срещнах свободна кокошка

    0 0 Отговор
    С колата. Не можа да избяга. Ако беше в клетка нямаше да я блъсна.
  • 14 дядо поп

    1 0 Отговор
    И най дребните с код 4 , яйца от кокошка първескиня!
  • 15 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз имам котка":

    Значи петела ти е много добър!
  • 16 стария моряк

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варненски Моряк":

    Абе колега , къде се слагаш и ти. Всички , дори децата знаят , че на нас моряците секса ни идва отръки!