Last news in Fakti

9 Януари, 2024 15:32 801 2

Ароматите по време на сън подобряват паметта ни

  • аромати-
  • памет-
  • сън-
  • мозъчна активност-
  • мозъчни функции

Изследване показва, че ароматите на етеричните масла може да засилят паметта ни

Ароматите по време на сън подобряват паметта ни - 1
Снимка: Shutterstock

Възможно ли е миризмите, които усещаме по време на сън, да влияят на работата на мозъка ни?

Оказва се, че да. Когато в продължение на шест месеца в спалнята на възрастни хора бил поставен дифузер с етерични масла, паметта им се е подобрила. Това показа проучване, проведено от университета "Ървин" в Калифорния.

Според учените ароматите са допринесли за драстичните 226 % увеличение на когнитивните способности на възрастните.

Учените по невронауки са изследвали мъже и жени на възраст между 60 и 85 години, които не страдат от никакви форми на деменция. Всеки от тях е получил аромадифузер и седем различни етерични масла, които трябвало да използват всяка вечер преди лягане.

Два часа след заспиване, дифузерът се включва, а резултатите от проучването наистина са любопитни. Паметта на участниците в изследването работи значително по-добре, като това е измерено с популярния тест със списък с думи, който се използва в подобни изследвания.

Резултатите показват тясната връзка между миризмите и подобряването на паметта, като ни предлагат лесен и неинвазивен начин да се сдобием с по-добра памет. Участниците също така за заявили, че спят доста по-спокойно, когато спалнята им ухае на етерични масла, пишат News Medical, цитирани от lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    2 0 Отговор
    Това реклама на аромадифузери ли е?
  • 2 Идън

    3 0 Отговор
    Ароматът трябва да ви допада. Един и същи аромат има различно въздействие върху различните хора. Това с дифузера не е много полезно за спалнята... ароматите за него са чиста химия и са силни- дори и да ви допадат... Отворен прозорец и лек аромат на любим парфюм е нещо съвсем друго... Обожавам аромата на окосена трева- божур- фрезия- ветивер- канела- лавандула...