Last news in Fakti

10 Януари, 2024 08:55 2 131 4

5 полезни съвета от Япония за лесно чистене и подреждане на дома

  • япония-
  • съвети-
  • чистене-
  • подреждане-
  • дом

Човек трябва да се освободи в ежедневието си от всички ненужни вещи

5 полезни съвета от Япония за лесно чистене и подреждане на дома - 1
Снимкa: Shutterstock

Японците са известни със своя минималистичен подход към нещата и философията, че човек не бива да е роб на предметите. И поради тази причина от Япония идват най-полезните съвети за подреждането, пише Actualno.com. Ето кои са те:

Danshari

В превод тази дума означава “изчистване на живота”. Според метода човек трябва да се освободи в ежедневието си от всички ненужни вещи, които има, както и от тези, които използва изключително рядко. Да не говорим за тези, които седят прибрани от години някъде “за всеки случай” или поради сантименталната им стойност. Концепцията подтиква хората към дълбоко размишление по отношение на материалното.

Wabi-sabi

В България това понятие е добре познато и се отнася към несъвършенството на нещата. Философията изповядва факта, че предметът или пространството не са съвършени, именно каквито сме и ние хората. И трябва да умеем да се наслаждаваме на това несъвършенство. Когато се научим да го правим, ще усетим радост и спокойствие в живота си и ще изчезне тревогата, че нещо не изглежда съвършено или че ние не сме направили нещо по съвършен начин.

Методът Мари

Кондо 39-годишната японка, известна с псевдонима си KonMari и своя метод за организиране на дома, е автор на няколко книги, водила е стотици курсове и допреди година беше категорична, че у дома редът трябва да бъде идеален. В началото на миналата година обаче, Кондо призна, че нейният дом е по-разхвърлян, отколкото почитателите ѝ са предполагали. Причината за това е, че японката е започнала да гледа по друг начин на разбирането за ред, като това се е случило след раждането на третото ѝ дете. Тогава Кондо осъзнала, че не ѝ остава време всеки ден да подрежда дома си и затова е започнала да съветва хората да се стремят към такъв ред, какъвто им доставя радост в живота, дори това означава да има малък хаос.

Ma

В превод името на тази концепция означава “пауза”. Като идеята е да има пауза в купуването на нови и нови вещи. Колкото повече неща си купуваме, толкова повече пълним дома си с предмети, като повечето от тях ползваме рядко или изобщо не използваме, но сме се сдобили с тях заради импулсивното желание да ги притежаваме. Според разбирането на метода Ma, минимализмът е по-разумният начин на живот, който дава възможност на човек и дома му да имат достатъчно пространство и да “дишат” спокойно.

5S

Този метод събира в себе си 5 думи – сортиране, организиране, стандартизиране, поддържане и блясък. Идеята му е да се насърчи доброто осмисляне на пространството, без значение неговата големина и превръщането му в чисто и добре организирано място, където всичко е лесно достъпно. Според японците този метод генерира по-малко количество боклуци, както и пести ценно време.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    6 1 Отговор
    Само един съвет - вземете си японка , и не се тревожете за другите пет съвета !
  • 3 това е забавно

    0 4 Отговор
    тези съвети в япония може да важат но тук богопомазаните българки ревът : аз всеки ден ли трябва да мия чиниите или пък защо пак аз да пера и все такива подобни та не ги учете на култура няма да я възприемат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.