Last news in Fakti

10 Януари, 2024 16:29 2 502 10

Вкусна и достъпна напитка премахва хормоналното акне при възрастни

  • напитка-
  • зелен чай-
  • акне-
  • пъпки-
  • хормони-
  • хормонално акне-
  • възраст

Диетолози многократно са описвали ползите от редовната консумация на зелен чай

Вкусна и достъпна напитка премахва хормоналното акне при възрастни - 1
Снимки: Shutterstock

Можете да прогоните хормоналното си акне, ако вече не сте в тийнейджърска възраст, като пиете една вкусна напитка всяка сутрин.

Ако сте забелязали пъпки да изскачат около челюстта, брадичката или устните ви, може би се борите с хормонално акне - дори ако вече не сте тийнейджър. Петната могат да бъдат причинени от хормонални колебания и много възрастни страдат от повторна поява на акне в по-късна възраст или дори могат да изпитат състоянието на кожата за първи път, когато са по-възрастни.

Въпреки че някои случаи на хормонално акне могат да бъдат лекувани с локални продукти без рецепта, има също изследвания, които предполагат, че лекото акне може също да бъде отстранено с помощта на "естествени" съставки – включително една напитка, която може да се намери във всеки магазин и е доста достъпна.

Според Sk:n Clinics хормоналното акне може да доведе до бели точки, черни точки, папули, пустули, и кисти. Те обясняват на The Express, че акнето възниква, когато хормоналните промени „влошат възпалението на кожата чрез увеличаване на производство на бактерии, причиняващи акне, наречени Propionibacterium acnes".

Експертите също така казаха, че „в някои случаи лекото акне може да бъде премахнато и с помощта на естествени средства,“ едно от които е зелен чай, който има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на възпалението по кожата.

Заслужава да се отбележи, че в момента няма достатъчно доказателства за потвърждаване на абсолютната ефективност на зеления чай срещу хормонално акне, но д-р Синтия Коб, която е специалист по естетика и козметика, потвърди, че зеленият чай е естествен, не- химически начин за лечение на пъпки.

Проучване от 2016 г. за ефектите на зеления чай при превенцията и лечението на акне установи, че някои хора извличат полза от пиенето на напитката всеки ден, за да подобрят лезиите, зачервяването и раздразнената кожа, причинени от акне.

Смята се, че зеленият чай облекчава симптомите на акне, тъй като съдържа катехини, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антибиотични свойства. Чаят също е богат на епигалокатехин галат (EGCG), за който д-р Коб потвърди, че е антиандрогенен, което означава, че е ефективен за намаляване на мастните секреции в кожата.

Поради липса на изследвания в областта, няма препоръчително количество зелен чай, което да се приема ежедневно, за да помогне при хормонално акне, но д-р Коб каза, че две до три чаши на ден трябва да са достатъчни. Зеленият чай може да се купи в повечето супермаркети, билкарници и дори козметични магазини.

Насипният зелен чай обикновено се счита за по-качествен от този на пакетчета, но е и по-скъп. Според BBC Good Food зеленият чай може да се похвали и с редица други ползи за здравето - включително засилване на метаболизма, намаляване на риска от сърдечни заболявания, благоприятен ефект върху контрола на кръвната захар и защита на тялото от болести.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 от щедри господа

    5 2 Отговор
    Вкусна и достъпна напитка премахва хормоналното акне при шавливи моми и каки с мерак
  • 4 Хасан

    1 2 Отговор
    аз се мажа с мехлем от юнашки кесии.

    Коментиран от #8

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    ФОТО-ШОПА е добро средство, както личи от двете снимки...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.