Last news in Fakti

16 Януари, 2024 15:57 1 561 3

Експерти изброиха ползите и вредите от пикантната храна

  • люто-
  • люта храна-
  • пикантна храна-
  • полезно-
  • вредно-
  • храна

Лютото не е препоръчително за някои хора с проблемни стомаси

Експерти изброиха ползите и вредите от пикантната храна - 1
Снимка: Shutterstock

Температурните рецептори са отговорни за възприемането на лютивото на езика. Те са чувствителни към капсаицин, вещество с парещ вкус. Смята се, че ползата от пикантната храна е, че засилва кръвообращение. Благодарение на пикантната храна настинките се понасят по-лесно и храчките излизат по-добре при кашляне.

Лютото също помага за отслабване, като стимулира сърдечно-съдовата система, ускорява кръвния поток, премахва токсините и излишната течност от тъканите. Такава храна обаче не трябва да е много солена, тъй като солта увеличава подуването, пише Рамблер.

Според учените пикантните храни помагат за производството на серотонин, който подобрява настроението.

Но освен ползите, лютата храна носи и вреди за някои хора. Хората с гастрит или язва не трябва да я ядат, за да не провокират възпаление.

Също така след консумация на люто могат да се появят остри киселини. Това се дължи на обилната секреция на стомашен сок, чийто излишък се изхвърля в хранопровода.

Експертите отбелязват, че човек може спокойно да яде пикантни храни, стига стомахът да я понася добре. Но само в умерени количества.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    1 0 Отговор
    Аз, като хапна такВаа храна и веднага чистя токсините от организма🤭
  • 2 Мишел

    6 0 Отговор
    Индианците в предколумбова Америка са отглеждали няколко хиляди сорта люти чушки, с които успешно са лекувани всички болести.
  • 3 Коста

    1 0 Отговор
    Събина, защо не проверите, дали наистина лютото е вредно за язва на стомаха или дванадесетопръстника?
    Моля, напишете една статия и за това! Много хора ще я прочетат!!! И ще им помогнете!!!