Last news in Fakti

21 Януари, 2024 19:57 2 275 0

Продукти за коса повишават риска от рак

  • коса-
  • изправяне на коса-
  • продукти-
  • грижа за косата-
  • рак

Учени предупреждават, че продукти за изправяне на косата увеличават риска от рак на гърдата и матката

Продукти за коса повишават риска от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви предложението си да въведе забрана за продуктите за изправяне на косата (известни също като химически релаксанти), тъй като употребата им е свързана с рискове за здравето, включително и с някои хормонални онкологични заболявания, като рак на гърдата и матката. По-конкретно, това са продукти, сдържащи формалдехид (FA) и други химикали, освобождаващи FA (като метилен гликол), предава zdrave.to.

Как се освобождава формалдехид при изправяне на косата?

Първо, изглаждащият разтвор се нанася върху косата, след което се запечатва посредством топлинна обработка в косъма. При нагряването на разтвора се освобождава газът формалдехид, класифициран от Международната агенция за изследване на рака като канцероген за човека. Рискът от рак на матката се удвоява при жени, които използват продукти за изправяне на коса.

Доказателствата за повишения риск от някои видове рак включват резултатите от проучване на Националния институт по здравни науки за околната среда (NIEHS), публикувано през октомври 2022 г. в Journal of the National Cancer Institute.

Учените са установили, че при жените, които са използвали продукти за изправяне на косата често (повече от 4 пъти през предходната година), рискът да развият рак на матката се увеличава два пъти.

Въпреки това, авторите на изследването подчертават, че ракът на матката все още е относително рядък. Според констатациите, приблизително 1,64% от жените, които никога не са използвали преса за коса, са развили рак на матката до 70-годишна възраст, в сравнение с 4,05% от често използващите.

Проучването също така разглежда други, често прилагани терапии, като боя за коса, изрусители и продукти за къдрене, но не открива повишен риск от рак при тях.

Формалдехидът отдавна се смята за човешки канцероген, въз основа на доказателства от проучвания върху животни”, посочва д-р Александра Уайт, съавтор на изследването и ръководител на групата по околна среда и епидемиология на рака на NIEHS в Research Triangle Park, Северна Каролина.

Въпреки че правилото все още не е предложено, FDA съветва жените да не прилагат продукти за изправяне на косата у дома. Ако решат все пак да се подложат на такива процедури, добре е да се уверят, че салонът е добре вентилиран.

Агенцията също така съветва преди това жените да обсъдят продукта, да попитат за съдържанието на формалдехид в него и за алтернативни продукти, които не отделят опасния газ.

Имайте предвид, че може да е трудно да се каже кои продукти за коса съдържат или могат да отделят формалдехид, според Администрацията по безопасност и здраве при работа (OSHA). Дори продукти, които не съдържат формалдехид или метиленгликол на етикета, или които твърдят, че са „без формалдехид“, пак могат да ви изложат на въздействието му.

Препаратите, пораждащи безпокойство, може да съдържат съставки, които са синоними на формалдехид или метиленгликол, като например: формалин, метанал, метандиол, формалдехид монохидрат.

Химикалите, които отделят формалдехид при нагряване на продукта, като например, по време на сушене със сешоар, включват: тимонакова киселина, диметоксиметан, декаметил-циклопентасилоксан.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА