Last news in Fakti

23 Януари, 2024 15:58 1 691 13

Кои бяха любимите дестинации на българите през 2023 г.?

  • пътуване-
  • българи-
  • българия-
  • полети-
  • туристи-
  • туризъм

Европа си остава предпочитаният за българите континент

Кои бяха любимите дестинации на българите през 2023 г.? - 1
Снимка: Shutterstock

Българите обичат да пътуват и след края на пандемията това си личи все повече, но кои бяха любимите им дестинации за изминалата година? Това разкрива най-новото проучване на онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg.

Начело на класацията с дестинации за city break пътувания на българите през 2023 г. стоят Италия и Австрия. До Бари и Катания сънародниците ни са платили под 80 евро за полет, а до Виена – около 123 евро. При по-дългите пътувания лидери са Италия и Испания. До Рим българите плащат по 108 евро за самолетен билет, а до Барселона – 151 евро.

През 2023 г. съответно 68% и 61% от българите, участвали в съвместно проучване на GfK и eSky.bg, са избрали самостоятелно организирани и резервирани city break пътувания или по-дълги почивки. Експертите от онлайн платформата за пътуване обобщават изминалата година в туризма и разкриват списък с дестинации за city break и по-дълги почивки, които са били най-популярни сред българите, резервиращи самостоятелно пътувания в чужбина.

Италия, Австрия и Англия са избор №1 за бягство от града сред българите

Почти половината български пътници (44%) са посетили Италия през 2023 г. за кратко пътуване, продължило между 2 и 4 дни. Особено атрактивни се оказват Рим, Милано, Венеция, Бари, Болоня, Катания и Неапол. Най-ниската цена за самолетни билети – около 64 евро и 79 евро (на човек) – са платили българите, резервиращи двупосочни билети до Бари и Катания. От друга страна, пътуващите до Рим и Венеция сънародници плащат от 100-110 евро на човек за двупосочен билет. Най-скоро преди заминаването са резервирани полетите до Катания (38 дни предварително), а най-дълго време между резервирането и пътуването е за избралите да посетят Рим (49 дни).

На второ място с резултат от 24% е Австрия, като Виена е безспорен лидер по брой резервации. Двупосочните самолетни билети за един човек струват около 123 евро, а средният период на предварителна резервация е 44 дни.

На трето място сред най-предпочитаните от българите дестинации за city break през изминалата година е Обединеното кралство (с дестинация Лондон), чийто дял в класацията е 17%. Пътуващите дотам са похарчили средно по 106 евро на човек за резервация на двупосочни билети, като самите полети са резервирани 40 дни предварително.

Според експерта от онлайн платформата за пътувания eSky.bg Маргарита Касабова, „Не сме изненадани, че Италия е на първо място както за кратки пътувания като City break, така и за по-дълги почивки. Страната от години е в топ 3 туристически дестинации за българите. Това се потвърждава и от нашите проучвания, които провеждаме съвместно с GFK. Те показват, че българските пътешественици ценят както географската, така и финансовата достъпност на подобни бягства в чужбина, които само за няколко дни могат да ни накарат да се почувстваме отпочинали и пълни с нова енергия от преживяванията."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм веган

    13 6 Отговор
    Итерсно копейките защо не пътуват в прекраснит мордор
  • 2 Пътуванията до Гърция

    14 1 Отговор
    естествено не се броят ! Ла....йно...морието на мутрите прокуди всички ни!
  • 3 Българин

    13 1 Отговор
    Ми, нормално, ходят в нормалани страни с красиви и интересни забележителности, отлична кухня и приятна обстановка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол

    2 4 Отговор
    Дубай, Малдивите, Бали и тем подобни.
  • 6 Човек

    9 5 Отговор
    Живот си живеем в ЕС. Под руско робство не можехме дори да си мечтаем да посетим първия свят.

    Коментиран от #8

  • 7 Ха-ха-ха...

    2 1 Отговор
    Ами разия що я нема у класацията? - Щото даже и копейките не одят там...
  • 8 Точно така е,

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    а сега България Е страна от Първия свят.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 комунист

    2 2 Отговор
    Ей едно време колко хубаво беше. Италия, Австрия, Англия..... само на картичка,и то скришно, иначе се озоваваш в някой комунистически лагер на смъртта. Живеехме толкова бедно,че се радвахме на празно кенче от кока кола, захвърлено от някой турски гастарбайтер
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.