Last news in Fakti

26 Януари, 2024 16:19 1 685 12

Как TikTok влияе на мозъка?

  • tiktok-
  • мозък-
  • кратки видеа-
  • допамин

Невролог обясни какво е TikTok мозък

TikTok мозък - това е феноменът, който по същество е турбо версията на това, което предишните поколения познаваха като „дефицит на вниманието“. Любопитни относно действителното въздействие върху концентрацията, фокуса и качеството на съня, днес ще ви представим професионалното мнение на невролог, който ще обясни какво точно се случва в мозъка, когато скролваме из TikTok.

Д-р Патрик Портър е експерт по невронауки и основател на BrainTap. Д-р Портър изучава мозъка повече от 30 години и интегрира областите на психологията, психичното здраве и технологията на мозъчните вълни.

Познавате ли някой, който изглежда малко напрегнат, изнервен и има концентрация като на колибри? Вероятно имат TikTok мозък. Според д-р Патрик Портър, разработчик на приложението BrainTap, това е термин, използван за описване на когнитивните и неврологични промени, наблюдавани при хора, които са използвали платформата твърде много.

„Характеризира се със значително намален обхват на вниманието, често сравняван от невролозите с краткото, приблизително 5-секундно внимание на златна рибка. Това явление се проявява като повишена нужда от незабавно удовлетворение и намалено търпение за задачи, които са по-дълги и по-сложни“, казва д-р Портър, цитиран от iwoman.bg.

Нека просто кажем, че мозъкът ви трябва да поеме много информация и то бързо. Ушите улавят слухови стимули, които се изпращат до слуховата кора на мозъка, а очите поглъщат светлинна енергия от екрана и изпращат бърза последователност от стимули към зрителната кора. Вашият мозък изпомпва допамин в област, наречена nucleus accumbens, в отговор на забавните кратки клипчета в TikTok. Вашият мозък харесва прилива на допамин – това е популярният термин за внезапно интензивно освобождаване на хормона на доброто настроение в кръвния поток.

Но не се ограничава до допамина, TikTok кара мозъка ви да отделя следните химикали - епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин), серотонин.

„Биомеханичният отговор на мозъка на TikTok, особено нарушаването на моделите на сън поради поглъщане на светлинна енергия, допринася за една тревожна тенденция, а именно нарушаване качеството на съня. Бързата обработка може да бъде изострена, но способността за дълбок фокус и постоянно внимание намалява - невронните вериги, отговорни за по-смислените, по-бавни когнитивни задачи, всъщност отслабват.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММДА

    16 5 Отговор
    Най-големия проблем на тик-ток е, че не е собственост на англосаксите.

    Коментиран от #2

  • 2 Копейкарче

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "МММДА":

    Ни затова само там викаме слава на Русия.
  • 3 Умирам от смях

    4 1 Отговор
    Влияе както новините на Бесарабски фронт и УНИАН
  • 4 Цъцъ

    8 0 Отговор
    Ще влияе, ако има на какво, тези които го ползват са безмозъчни по дифолт!

    Коментиран от #8

  • 5 ......па

    10 0 Отговор
    TikTok е създаден точно за тези с мозък на колибри.За да не еволюират.
  • 6 Наков

    9 1 Отговор
    Ами то и в другите платформи е същото лентите на фейсбука не са ли същите 1 към 1 са с тик тока

    Коментиран от #7

  • 7 Скруч

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Наков":

    Е даа , ама тока е китайски и дразни националността към която принадлежи психолога :))
    Иначе в Тикток намират изява хора с много нисък iq статус.Рядкост е да срещнеш нормален
  • 8 Скруч

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Цъцъ":

    Волен Сидеров и Луна Президент са в тока
  • 9 ново20

    1 0 Отговор
    То първо трябва мозък за тая работа))
  • 10 много ясно как

    0 0 Отговор
    негативно!!!
  • 11 Хмм

    1 0 Отговор
    Доктора няма ли да предложи лечение или дефекта-зомбирването остава во векивеков и не е открит лек до момента
  • 12 Модерен

    1 1 Отговор
    Не ми влияе,защото имам мозък.Явно влияе на тези,които нямат! Не ме вълнува и не гледам простотии.Той си върви всекидневно,навсякъде около Нас.Че и да се натоварвам излишно с малоумщини.