Last news in Fakti

29 Януари, 2024 08:07 948 6

Учени: Образованието удължава живота

  • учени-
  • образование-
  • обучение-
  • удължаване на живота-
  • преждевременна смърт

Рискът от преждевременна смърт намалява с два процента с всяка допълнителна година обучение

Учени: Образованието удължава живота - 1
Снимкa: Shutterstock
Учени от Норвежкия институт за наука и технологии разкриха ползите от образованието, които удължава живота на човека, независимо от възрастта, пола, местоположението, социалния и демографския статус. Резултатите от проучването са публикувани в The Lancet Public Health, цитирани от dariknews.bg.

По-рано беше доказано, че тези, които са постигнали по-високи нива на образование, живеят по-дълго от останалите, но досега не знаеха до каква степен. Учените установиха, че рискът от преждевременна смърт, независимо от причината, намалява с два процента с всяка допълнителна година обучение. Тези, които са завършили шест години основно училище, са имали средно 13 процента по-нисък риск. След завършване на гимназия рискът намалява с почти 25 процента, а 18 години образование намалява риска с 34 процента.

В сравнение с въздействието на нездравословните навици, отпадането от училище е почти толкова вредно, колкото пиенето на пет или повече алкохолни напитки на ден или пушенето на десет цигари на ден в продължение на 10 години. Въпреки че ползите от образованието са най-големи за младите хора, хората над 50 и дори 70 години все още се възползват от защитните ефекти на образованието. Въпреки това не е установена съществена разлика в ефектите от образованието между страните, достигнали различни етапи на икономическо развитие.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хоминид

    0 0 Отговор
    Суафчо с вишото ке живне поне на 100.......... кинта.
  • 2 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Не е вярно това беше за склерозата ,трябва да се чете нещо книга там по избор всеки ден .Така се забавя атрофията мозъка защото той е мускол ,гимнастика .А за повечето калпазани които стават студенти за да не работят да издържат мама и татко ,някой от тях са по запазени на външен вид не работи в завод или на строежи ...не че живеят по дълго
  • 3 Градуси, проценти и промили

    2 0 Отговор
    Защото студентите носят уискито на изпита за тройка и за тях не остава.
  • 4 Замислих се

    3 1 Отговор
    Дали да не запиша трето висше, че от първото и второто си потроших нервите и турих цайсите, ама депутатИН тъй и не станах. Можех поне министЕр, ама то можеше и със средно. Да му се не видял и късметът ми.
  • 5 Идън

    3 3 Отговор
    Най- ценното образование дава самия живот. Да живееш и да съществуваш са две различни неща. Живот без спомени- без емоции- без смисъл- без движение - без любопитство- без вяра... това не е живот- това е съществуване.
  • 6 Констатираща

    0 0 Отговор
    Естествено, че образованият човек, в много отношения ще е по-разумен и следователно, няма излага на опасност живота си, както и на околните и ще живее по-здравословно но най-полезно за дълголетието е здравното образование и култура, върху които изглежда, умишлено не се акцентира в образователната система.