Last news in Fakti

29 Януари, 2024 10:15 878 2

Рожден ден веднъж на 4 години: Какво е да си роден на 29 февруари

  • 29 февруари-
  • рожден ден-
  • високосна година

Математически шансът да се родиш на 29 февруари е 1 към 1461

Рожден ден веднъж на 4 години: Какво е да си роден на 29 февруари - 1
Снимка: Shutterstock

В четвъртък е първи февруари, а тази година има един ден повече, защото е високосна. Математически шансът да се родиш на 29 февруари е 1 към 1461. Пример за подобен късметлия е Тони Ишев. И, по собствените му сметки, тази година става на 13.

"Очаквам поне да премина малолетието, пълнолетие да чакам, пък дай Боже и 25 години“, казва Тони Ишев, диджей и преподавател по физическо възпитание.

Роден е през високосната 1972 година. И всъщност скоро ще навърши 52.

"Когато съм роден на майка ми в родилното отделение са ѝ казали – това детенце дали няма занапред да се чувства по-различно от останалите“, допълва той.

За да не се чувства по-различен, в детските години на Тони родителите му взимат важно решение, да съобщят на учителката в детската градина и в яслата, че съм роден на 1 март, за да не се сърди. Истината научава като ученик. Първоначално реагира с недоумение. Но с времето обиква рождената си дата, пише NOVA.

Днес се чувства като на 13. Не заради рождената си дата. А защото сбъдва две от мечтите си – да е учител по физическо и да стане диджей.

"Бих казал, че съм един от малкото диджеи в България, който е излизал пред многохилядна публика“, подчертава той.

"Земята, когато прави една обиколка около Слънцето, не я прави за точно 365 дни, а винаги има малко повече. Има едни 5 часа, 46 минути и 48 секунди и реално в 4 години те се натрупват и се превръщат в един ден повече“, обяснява астрологът Мария Василева.

По думите ѝ има една обща черта между всички, родени на 29 февруари.

"Слънцето всяка година застава на едно и също място – под знака "риби“. Знакът се свързва с философията по принцип, с мъдростта“, уточнява тя. Според някои суеверия, високосната година носи лош късмет.

"Примерно човек не се жени, не прави големи житейски промени, въпреки че тази година астрологически всъщност приветства промените", добавя Василева.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иииииии

    3 1 Отговор
    Глупости на таркалета
  • 2 Механик

    0 0 Отговор
    Не знам сега как е и дали се практикува, но в по-старото време, повечето родени на 29-ти, ги пишеха на 28-ми.
    А за човек рожден ден е всеки ден в който се е събудил и е здрав и спокоен. Другото са скрупули и суета.
    Кой ще ми какже, как точно е засечено във времето, кога точно е Рождество Христово, например?
    С какви уреди е зафиксирана точната дата и час и как това кореспондира със сегашното време?
    Та, ние хората (повечето от по-възрастните) не знаем дори точния час в който сме родени, камо ли за неща дето са се случили преди над 2000 години.