Last news in Fakti

31 Януари, 2024 15:56 3 333 12

Испанците се наслаждават на вкусна и калорична храна, но не пълнеят. Защо?

  • испания-
  • испанци-
  • храна-
  • калории-
  • здравословно хранене-
  • здравословен живот

Блогърка сподели впечатленията си от хранителните навици на испанците

Испанците се наслаждават на вкусна и калорична храна, но не пълнеят. Защо? - 1
Снимка: Shutterstock

Руска пътешественичка и блогърка, която често пътува из Европа, посети Испания и разкри тайните за запазване на стройна фигура на местните жители. Тя сподели своите наблюдения в личния си блог Like Travel Travel.

Авторката на публикацията каза, че испанците ядат много и се радват на вкусна и прекрасна храна, но не напълняват. Обяснението за това според нея се крие в предястията, които местните сервират на масата преди основното ястие. По правило това е храна, която не съдържа много калории, но "запълва стомаха и притъпява апетита". Тя съдържа много зеленчуци, а съответно е и богата на фибри и витамини.

Втората причина според блогърката е пешеходният начин на живот на испанците. Туристката отбеляза, че те предпочитат да ходят пеша или да карат колело, като едновременно се придвижват и поддържат фигурата си.

„Такава дейност ги поддържа във форма и те изразходват се много повече калории“, обясни авторката.

Освен това хората в Испания вечерят късно – след 20:00 часа. Според блогъра това помага да се намали броят на храненията, защото вечеряйки по-рано, има желание да хапната лека закуска преди лягане.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    12 5 Отговор
    Глупости, не е вярно !
  • 2 Ивелина Станкова

    5 2 Отговор
    Според блогърКАТА, това помага да се намали броят на храненията, ЩОМ СЕ НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ХРАНЕНИЯТА,ЛОГИЧНО Е,ЧЕ ЕСПАНЬОЛИТЕ ПРИЕМАТ ПО-МАЛКО ХРАНИ И ЕНЕРГИЙНОСТТА НА ИЗЯДЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА СПАДА. ПОВЕЧЕТО РАСТИТЕЛНИ ЯСТИЯ НЕ ВНАСЯТ В ОРГАНИЗМА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО МАЗНИНИ И ТАКА НЕ СЕ ПЪЛНЕЕ.
  • 3 Ко речи?

    18 3 Отговор
    Да, бе! Какви са трътлести, не е истина!!!!
  • 4 Кресна

    17 3 Отговор
    И къде видяхте слаби испанци? Кой е писал тази статия живее на Марс.Щом испанците не са дебели ,то българите сме манекени .
  • 5 Яне Сандански

    17 0 Отговор
    В Испания ходят с колите си и на тоалетна ,има задници по 2 декари и на 100 хиляди испанки можеш да намериш 2-3 които стават .Отделно от това ,тази блогърка ако е истина явно бе гледа сутрешните им предавания по канал 1 където лекарите говорят ,че испанците са все по тлъсти и болни .Явно не е била в Испания ,щом за най големите мързели в Европа твърди ще обичали да ходят пеш.Колела карат събота и неделя но процента е малък .От 100 човека 99 са пробвали дрога .И ми давате пример с испанците ? Блогърката чувала ли е израза mañana? Щом ги накараш да свършат нещо и това е обичайния отговор от тях .

    Коментиран от #10, #12

  • 6 един

    3 3 Отговор
    Вероятно причината е,в двигателната активност на хората,топлият климат също влияе,а също така и на по-голямата употреба на разнообразна риба и рибни продукти,на богат асортимент от плодове и зеленчуци,маслини и т.н.!
  • 7 морски

    7 2 Отговор
    Там е топло , едва ли ядат сланинка , кисело зеле и тн . Дали качеството на храната е като тук , където ни продават най-отровната храна ?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Киселото зеле

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "морски":

    съдържа ензими,които предотвратяват в голяма степен рак на гърдата,научно доказано.Затова това заболяване не е толкова разпространено в държави като България,Украйна,Беларус,Русия и Китай.Верно,добре е да се обезсоли достатъчно преди употреба
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "морски":

    На морето обмяната на веществата е по силна от климата там!Там наморето човек е винаги гладен и не пълнее не заисимо с какво се храни.Колкото до испанците те си хапват здраво и свинско и винско!
  • 10 един от стадото

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Яне Сандански":

    тя и за сиеста едва ли е чувала. И за паеля, и за хамон. А гаспачото го пият направо от тенжерата. И като се набухат едно хубаво на обед, каква ти дрямка, отнасят го късния следобед. Ние сме били мързеливите. Не са ли такива като нас там два пръста няма да мръднат нагоре
  • 11 дядо поп

    3 1 Отговор
    Не пълнеят защото сигурно си имат квартиранти!
  • 12 Майна

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Яне Сандански":

    Ми то и при нас "айляк" е като маняна, ама без цялото това напрежение.