Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 14:32 2 136 5

Най-бързите начини да се отървем от дъх на чесън

  • чесън-
  • лош дъх-
  • ядене-
  • чеснов дъх

Не разчитайте на миене на зъби и използване на вода за уста за премахване на силния дъх

Най-бързите начини да се отървем от дъх на чесън - 1
Снимка: Shutterstock

Усещали ли сте как много често, след като ядете чесън, дъхът ви може да напомня за това в продължение на часове? Причината силната миризма на чесън да се задържа толкова дълго след хранене е, че сярата в чесновия лук се освобождава в кръвта по време на храносмилането.

С масспектрометър - устройство, което анализира молекули въз основа на тяхната маса, са установени храни, с помощта на които е било намалено значително уханието на чесън в дъха на доброволци. Установено е, че освежаващите води за уста или четки за зъби не помагат в опитите да се прикрие силната миризма на чесън от дъха.

Учените твърдят, че трябва да се консумират ябълки, маруля, цикория, целина, картофи, магданоз, мента, босилек или гъби с или след ядене на чесън, тъй като тези храни съдържат феноли, които реагират със сярата от чесъна в химическа реакция и по този начин неутрализират силната миризма, пише Дарик.

Най-много феноли има в ментата, но учените са изненадани и от това как листата на марулята, които имат значително по-малко феноли, потискат миризмата на чесън.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уйто

    1 1 Отговор
    Нацапани ръце с машинно масло и грес можете с лекота да си измиете като предавателно да разтриете и да размачкате няколко зелени листя от дърво и след това само изплакнете с вода.
  • 2 Кой да знае?

    3 0 Отговор
    Пие се мляко, защото миризливките са мастно разтворими
  • 3 Серсемин

    7 0 Отговор
    От малък редовно хапвам лук и чесън, за това за грип и секс само съм слушал.
  • 4 Гацо

    0 0 Отговор
    Язе маам борови шишарки...
  • 5 В чесъна

    0 0 Отговор
    има летливи вещества, които се излъчват от организма чрез издишания въздух от белите дробове. Докато тези вещества се движат в кръвта, има миризма, дори и три дни след като си консумирал чесън. Това, че много хора не го подушват е друг въпрос. Лично аз, като зъболекар, много пъти съм страдал от гореописания проблем.