Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 13:58 3 869 1

5 прости вечерни навика за регулиране на кортизола и справяне със стреса

  • вечер-
  • преди лягане-
  • кортизол-
  • стрес-
  • справяне със стреса-
  • висок стрес

Диетолог предлага няколко лесни неща, които можем да правим вечер, за да облекчим стреса

5 прости вечерни навика за регулиране на кортизола и справяне със стреса - 1
Снимка: Shutterstock

Коризолът е хормон на стреса и регулира реакцията на организма към стреса и безпокойството. Повишените нива на кортизол обаче могат да доведат до стрес, който да ни държи будни, да обърка хранителните ни навици и да навреди като цяло на качеството ни на живот.

"Няколко малки навика могат да помогнат за регулиране на циркадния ви ритъм и да повишат способността ви да се адаптирате и да се справяте ефективно със стреса чрез подобряване на качеството на съня, поддържане на здравето на ума и тялото и оптимизиране на освобождаването на кортизол и мелатонин," пише диетологът Марина Райт. Тя също така дава няколко практични съвета за това как да регулираме нивото на кортизол точно преди лягане.

Пет практични и лесни начина да се успокоим и се отървем от стреса преди сън:

  1. Приготвянето на богата на хранителни вещества вечеря помага за регулиране на нивата на кръвната захар и контролиране на скоковете на кръвната захар, което води до здравословен сън.
  2. Избягвайте тежки и преработени храни, заложете на леко месо - риба, пиле и зеленчуци за вечеря. Трябва да избягваме синята светлина, излъчвана от екрани – телефони, таблети и лаптопи, поне един час преди да си легнем.
  3. Извършването на дейности, като например проверка на телефона или електронната поща, може да активира мозъка и да повиши нивата на кортизол, което води и до високи нива на стрес.
  4. Съзнателното изброяване на нещата, за които сме благодарни, и записването им в дневник в края на деня ни помага да се чувстваме щастливи и спокойни.
  5. Позата от йога - изпъване на краката до стената - помага за активиране на парасимпатиковата нервна система и за намаляване на стреса.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ммм

    1 0 Отговор
    Един зеленчук ми вдигаше кортизола редовно, но вече не го виждам всеки ден и той сам си спадна.