Last news in Fakti

18 Март, 2024 15:32 1 240 3

Не оставяйте бебето да спи в тази позиция

  • бебе-
  • сън-
  • спане-
  • позиция-
  • дете

Експертите препоръчват да няма разхлабени чаршафи, завивки и възглавници в бебешкото креватче

Не оставяйте бебето да спи в тази позиция - 1
Снимка: Shutterstock

Появата на бебето може да бъде най-щастливото събитие в живота на една двойка, както и тяхна сбъдната мечта. Покрай новия живот в дома започват и новите тревоги на родителите. Всеки иска само най-доброто за детето си, но понякога в стремежа си да сме идеални родители допускаме грешки. При това някои от тях са толкова сериозни, че могат да бъдат фатални.

„Спането в наклонена позиция, като например в люлеещ се стол, може да изложи бебетата на риск от задушаване“, съобщиха изследователи от британска благотворителна организация, чиято цел е предотвратяване на неочаквани смъртни случаи в ранна детска възраст - Lullaby Trust.

Експертите обясниха, че най-безопасният вариант за бебетата е да спят по гръб. В този случай детето трябва да бъде поставено на твърда повърхност, за да избегне случайно накланяне на главата си напред. Тази позиция увеличава риска от стесняване на крехките дихателни пътища, което от своя страна увеличава вероятността от синдром на внезапна детска смърт.

Експертите от Lullaby Trust също препоръчват да се уверите, че в креватчето няма разхлабени чаршафи, одеяла или възглавници. Факт е, че някои бебета, които активно се движат в съня си, често са склонни да дърпат плата над главите си, поясня Флагман.

Това води не само до риск от задушаване, ами и от опасност бебетата да се задавят с плата. По същата причина не се препоръчва напълно да покривате детето с одеяло - горният му ръб не трябва да се намира над линията на раменете.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели Енчева

    2 0 Отговор
    Не го оставям да спи така. Наглеждам го на 15-20 минути.
  • 2 ннннннннн

    3 0 Отговор
    Какво означава"разхлабени чаршафи, одеяла или възглавници"? Някой болт ли им се е развил или гайка ще им падне?!
  • 3 По гръб

    2 1 Отговор
    е НАЙ - ОПАСНИЯ вариант да спи бебето ! Особено новороденото , което може да се оригне , да се задави , да повърне и не дай си , Боже , да се задуши ! А и да стане със сплескана отзад глава от постоянно лежане по гръб ! При един етнос често срещано !