Редовното хапване на краставица може да помогне за контрола на кръвната захар, предотвратяване на запека и насърчаване загубата на тегло. Включването на кората в консумацията може да увеличи максимално ползите за здравето. Краставиците съдържат много малки калории и са богати на вода и фибри, което ги прави идеални за хидратация и помощ при отслабване.
Краставиците са изключително богати на хранителни вещества, придружени с ниско съдържание на калории. Една средна необелена краставица съдържа приблизително 45 калории, 11 грама въглехидрати, 2 грама протеин и 1,5 грама фибри. Освен това, те са източник на витамин С, витамин К, магнезий, калий и манган. Краставиците съдържат около 96% вода, като консумацията на необелени краставици увеличава съдържанието на хранителни вещества, тъй като беленето им намалява фибрите и някои витамини и минерали, пише puls.bg.
Краставиците са богати на антиоксиданти, които играят ключова роля в борбата с оксидативния стрес. Изследвания показват, че краставиците съдържат флавоноиди и танини, които са ефективни антиоксиданти. Краставицата увеличава антиоксидантната активност и подобрява антиоксидантния статус.
Краставиците играят важна роля в насърчаването на хидратацията поради високото им съдържание на вода. Водата е от съществено значение за множество функции в тялото, включително регулиране на температурата и транспортиране на хранителни вещества. Въпреки че водата е основен източник на течности, до 40% от нуждите за хидратация могат да бъдат задоволени и чрез консумация на храна.
Краставиците играят важна роля в поддържането на редовната дефекация, поради високото им съдържание на вода и фибри. Дехидратацията може да наруши водния баланс и да причини запек. Краставиците помагат за хидратацията и подобряват консистенцията на изпражненията, като предотвратяват запек и подпомагат редовното изхождане.
Фибрите, особено пектинът, които се съдържат в краставиците, ускоряват движението на чревните мускули и подхранват полезните бактерии в червата, подобрявайки здравето на храносмилането. Тези качества на краставиците ги правят важен елемент за оптимално функциониране на храносмилателната система.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 българите ядат като прасета ,
Коментиран от #4, #7
16:41 20.03.2024
2 Хххх
Коментиран от #5, #8
16:43 20.03.2024
3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
16:52 20.03.2024
4 завиждай
До коментар #1 от "българите ядат като прасета ,":
гьотлак16:53 20.03.2024
5 Точно
До коментар #2 от "Хххх":
Особено оранжерийните смърдят на химия.17:13 20.03.2024
6 факуса
19:00 20.03.2024
7 интересно
До коментар #1 от "българите ядат като прасета ,":
циганите какво ядат разбирачо19:11 20.03.2024
8 Яяяяя
До коментар #2 от "Хххх":
И не само селитраКоментиран от #10
21:30 20.03.2024
9 Мирча Кришан
22:08 20.03.2024
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.