Last news in Fakti

25 Март, 2024 16:15 1 528 3

Силната магнитна буря, ударила Земята, може да предизвика зрелищно сияние

  • геомагнитна буря-
  • сияние-
  • радиокомуникации-
  • нарушения

Бурята може да наруши и радиокомуникациите

Силната магнитна буря, ударила Земята, може да предизвика зрелищно сияние - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря, продължаваща до полунощ в понеделник местно време (08:00 ч. вторник българско време), съобщава АП.

Потокът от плазма, породен от слънчево изригване, може да наруши радиопредаванията на Земята, но и да доведе до зрелищно полярно сияние, уточняват те.

Според предупреждението, издадено в събота от Центъра за прогнозиране на космическото време на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) в Боулдър, Колорадо, няма причина обществеността да се притеснява.

Бурята може да прекъсне високочестотните радиопредавания, например от самолетите, които се опитват да се свържат с отдалечени кули за контрол на трафика. Повечето граждански полети могат да използват сателитно предаване като резервен вариант, поясни Джонатан Лаш, синоптик в центъра.

Операторите на сателити могат да имат проблеми с проследяването на космическите апарати, а в електропреносните мрежи също може да се появи „индуциран ток“, но нищо, с което да не могат да се справят, каза той.

За широката общественост, ако имате ясно небе през нощта и се намирате на по-високи географски ширини, това ще бъде чудесна възможност да видите как небето се озарява от полярно сияние“, каза Лаш.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се преобръща, което означава, че Северният и Южният полюси си разменят позициите. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната си фаза, наречена слънчев максимум.

В такива периоди геомагнитни бури от типа на тази в момента могат да връхлетят Земята няколко пъти годишно, казва Лаш. През декември най-голямото слънчево изригване от години насам наруши радиокомуникациите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верваме ви

    5 16 Отговор
    Да, няма проблем минете успешно и тези тестове на HAARP. Ако стане нещо - слънцето това, слънцето онова.
    До полунощ нали? После кой от къде е.
  • 2 Гост

    3 16 Отговор
    Вече за всеки експеримент ли ще обвинявате слънцето и природата? Е, важното е инстаграм0вите рибки да кълват.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 16 Отговор
    Ох, добре, че са тези "магнитни бури" които да ме заредат с ЕНЕРГИЯ...