11 Февруари, 2014 10:48 3 954 2

Експерти: ЕС убива децата с рак

  • деца-
  • рак
Експерти: ЕС убива децата с рак - 1
Снимка: AP/БTA

Правилата на ЕС трябва да бъдат променени, за да се улесни процедурата на изпитване на потенциално живото спасяващи лекарства за деца, болни от рак, заявиха експерти, цитирани от Би Би Си.

Британският институт за изследване на рака отбелязва, че сегашната система действа като спирачка пред изследователската дейност на фармацевтичните компании.

От 28 нови лекарства, одобрени в ЕС за възрастни от 2007 г. до наши дни, потенциално 26 от тях биха могли да работят при деца, но 14 не са били допуснати за изпитване при деца.

Парадоксът е пълен, ако се разгледа казусът, при който Европейската комисия е допуснала до фармацевтичния пазар за лекуване на рак, предизвикани от генни мутации при възрастните. В същото време медикаментът трябва да мине цялата процедура за одобрение при лечението на рак при деца, предизвикан от същите генни мутации.

По този начин болните деца в ЕС не могат да се възползват от най-напредничевите форми на лечение.

"Съвременни лечение на рак често са насочени към генетични характеристики на тумора, които могат да бъдат общи за множество туморни видове и при възрастните,така и при децата. Това означава лекарство, разработено срещу рак при възрастни, може да бъде ефективно срещу рак, засягащ съвсем различна част от тялото при деца.

В същото време правилата на ЕС не могат да вземат под внимание съвременните методи на лечение на заболяването, отбелязва изпълнителният директор на Британският институт за изследване на рака проф. Алън Ашуърт. Според него сегашният позволява на здравните фондове и застрахователните фондове да отказват да заплатят лечението на болно дете с лекарство, което не е минало всички фази на изследване.

Около 1600 годишно се диагностицират с рак във Великобритания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руми Лазарова

    1 1 Отговор
    75% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАНО!!! ЗАТОВА НИ УБИВАТ ПО ВСЯКАКВИ НАЧИНИ, ЧРЕЗ ВАКСИНИ, МНОГО ЛОША ХРАНА, ЛОШ ЖИВОТ!!! ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ Е ОБЯВЕНА ВОЙНА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО?? А НИЕ КАКВО ПРАВИМ???
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Хапвам си домашна луканка, пийвам домашно вино, не се стресирам /още не се и по.ирам/. Пък, каквото му дойде...