Last news in Fakti

22 Май, 2024 13:29 1 630 4

Какво е турбуленцията и трябва ли да се плашим от нея?

  • турбуленция-
  • самолет-
  • полет-
  • въздух-
  • летене

Пилоти обясняват какво представлява турбуленцията

Какво е турбуленцията и трябва ли да се плашим от нея? - 1
Снимки: Shutterstock

Един пътник е загинал, а повече от 30 други са били ранени по време на полет на Singapore Airlines от Лондон до Сингапур, засегнат от силна турбуленция във вторник. Трябва ли това да ни стряска всеки път, когато ни се наложи да пътуваме със самолет?

Пилотите обясняват какво е турбуленцията:

Според опитните летци има два основни вида турбуленция.

Първият се причинява от силни ветрове близо до земята и бури в ниски облаци, така че има тенденция да удря през първите и последните 30 минути от полета, съобщава Daily Mail.

Докато второто е турбуленция на „чист въздух“ над облаците, когато силните ветрове променят скоростта си без предупреждение. Въпреки че може да се случи по всяко време, най-често се среща в планински вериги и океани като Атлантическия и Тихия океан.

Изследване от университета в Рединг показа, че количеството турбуленция в небето се е увеличило драстично в резултат на повишаване на температурите и промени в струйния поток. Инцидентите с тежка турбуленция са се увеличили с 55 процента между 1979 г. и 2020 г. и се очаква да станат по-интензивни, по-чести и да продължат по-дълго в бъдеще.

Това са лошите новини, но за щастие пилотите и кабинният екипаж казват, че сме по-обезопасени, отколкото си мислим - колкото и бурен да е животът на 10 000 метра височина.

Модерният самолет срещу турбуленцията

„Съвременните самолети са невероятно здрави и пилотите са обучени и готови за турбуленция“, казва капитанът на British Airways Стив Олрайт, който ръководи курса на авиокомпанията Flying with Confidence за пътни, страдащи от страх от летене. Той казва, че повечето турбуленции се предизвикват от промени в скоростта или посоката на ветровете около самолета и приличат малко на кола, която преминава през неравности по пътя.

Членът на кабинния екипаж на Virgin Atlantic Джени Джордан казва, че въпреки че пътниците могат да бъдат ужасени от турбуленцията, тя никога не е виждала някой да е наранен от нея за почти две десетилетия на полет.

„Важното е да се закопчаете и да останете седнали, когато знаците „затегнете предпазния колан“ светнат по средата на полета“, казва тя. „Случвало се е пътниците да се спъват и да падат по пътеката по време на участък с турбуленция. Всичко по-сериозно е невероятно рядко".

Какво е турбуленцията и трябва ли да се плашим от нея?

Най-турбулентните маршрути

Небето над Атлантическия океан става все "по-диво" с движението на реактивния поток, вероятно поради изменението на климата. Така, че ключовите ваканционни маршрути до Америка, Канада и Карибите може да станат по-турбулентни.

В Европа полетите над Алпите могат да бъдат нестабилни, като по маршрутите до Швейцария и Австрия има най-голяма турбуленция.

Маршрутите на дълги разстояния, включително Лондон до Йоханесбург и Дърбан, могат да бъдат турбулентни, докато небето над Япония е известно с "бучки". Ако летите до Австралия може да не усетите никаква турбуленция по целия път, но очаквайте да срещнете неравности на последните етапи до Сидни, Бризбейн или Мелбърн.

Главните маршрути

Рядко се случва полети на къси разстояния до Европа да страдат дълго от лека турбуленция. Метеоролозите информират пилотите предварително за лошо време, което позволява на самолетите да променят маршрута си и да избегнат най-лошото.

Пътниците могат да получат свои собствени прогнози на уебсайтове като turbli.com. Той сканира небето до 36 часа преди полета, търси прогнози за гръмотевични бури, прогнозира дали излитанията и кацанията ще бъдат гладки и дали турбуленцията ще бъде лека, умерена или силна.

Трудни летища

Пилотите казват, че кацането някъде близо до екватора може да бъде трудно, тъй като скоростта на вятъра се променя бързо и бурите избухват внезапно. Ваканционните летища, включително Маями, Орландо и Канкун, могат да бъдат свързани с турбуленция заедно с Банкок, Хонконг и Сингапур. Силните ветрове означават, че летището в Мадейра е трудно за пилотите, като самолетите често се отклоняват към близкия остров Порто Санто, докато времето се подобри.

Летището на Гибралтар може да ви ускори пулса, докато силните ветрове могат да разтърсят самолети близо до Канарските острови.

Последният подход към летището в Атина също е известен с "неравното небе".

Най-лесното място за кацане

Често пътуващите казват, че седалките близо до центъра на самолета обещават най-плавния полет, а тези отзад са най-податливи на външно движение. Но експертите казват, че разликата е толкова малка, че няма да се забележи, особено на големи самолети като Dreamliner на Boeing или двуетажния Airbus A380.

Някои казват, че седалките до прозореца (и дори нежеланата от никого средна седалка) могат да бъдат по-безопасни при турбулентни полети. Това е така, защото предметите в горните шкафчета могат да се движат по време на полет и да изпаднат, причинявайки нараняване - често на седящите под тях до пътеката. Кабинният екипаж казва, че метални бутилки с вода, падащи от шкафчетата, са една от най-големите причини за инциденти по време на полет.

Най-доброто време за летене

Турбуленцията може да настъпи по всяко време, но метеорологичните експерти казват, че полетите през нощта и рано сутринта могат да бъдат най-плавни.

Метеоролозите казват, че промените в температурата на въздуха са по-малко екстремни, след като слънцето залезе, а гръмотевичните бури са склонни да избухват в края, а не в началото на деня.

Какво е турбуленцията и трябва ли да се плашим от нея?

Как се избягва турбуленцията?

Пилотите се опитват да я избегнат. Прогнозите за времето преди заминаване и актуализациите по средата на полета показват къде се крие бурното небе със съответно избрани маршрути и височини. Самолетите по-напред по същия маршрут предават информация обратно на контрола на въздушното движение за следващите.

Времето за прелитане през неравности също може да бъде намалено, тъй като турбуленцията има тенденция да се появява в дълги, плитки слоеве въздух с дълбочина едва 100 метра. Преместването над или под слоевете може да върне самолетите обратно в по-гладък въздух.

Опасни ли са въздушните джобове?

Не, защото въздушни джобове всъщност не съществуват. Терминът е измислен, за да опише усещането на самолети, които внезапно се клатят по време на турбулентен полет. В действителност пилотите казват, че няма "джобове" въздух, през които да пропаднат и колкото и драматични да се чувстват трусовете, самолетите рядко губят повече от няколко метра височина в турбулентно небе.

Може ли мълния да удари самолета?

Гръмотевичните бури във въздуха могат да бъдат ужасяващи, особено ако мълнии проблясват извън прозорците на кабината. Но самолетите са проектирани да избягват бури.

При удар електричеството преминава през външността на самолета, без да засяга вътрешността. Повечето самолети се удрят поне веднъж годишно без вредни последици.

Единственият път, когато гръмотевичните бури причиняват големи проблеми, е, когато се струпват около летища. Тогава контролът на въздушното движение може да ограничи кацанията и излитанията, предизвиквайки закъснения и отмяна на полети.

Тайният код на кабинния екипаж

Когато знаците за предпазните колани светнат по време на полет, кабинният екипаж трябва да прекъсне другите си задължения, за да провери дали всички са закопчани. Това включва събуждане на спящи пътници, ако екипажът не може да види коланите им и проверка дали бебетата са извън кошарите и са при родителите им.

Ако знаците „затегнете предпазния колан“ останат включени дълго време, екипажът може да продължи да сервира храна, но не трябва да налива горещи напитки.

Но ако чуете съобщението „Кабинен екипаж, заемете местата си“ по средата на полета, тогава стюардесите също трябва да се закопчаят. Това е рядко, но означава, че предстои лоша турбуленция.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по време на целия полет

    8 0 Отговор
    е добре коланите да са закопчани.Някои самонадеяни селяндури си мислят ,че това е шега работа. Вижте че дори в най добрата авиокомпания на света за последните 20 години и това се случва.
  • 2 Риторично

    0 1 Отговор
    А НАЛИ въздухоплаването било без опасно
    Така КАЗА ГОСПОЖА РУСИНОВ🎽
  • 3 Артилерист

    4 1 Отговор
    Много полезна информация. След като преди години прочетох, че една японка е пробила с главата си шкафовете над нея при силна турболенция, наложи ли ми се да летя, през цялото време, с изключение на ходене до двете нули, седя или дремя със закопчан колан. Не ми пречи, защото не го стягам много, но се чуствам по-спокоен. Добре е да се спазват светлинните или гласни указания на екипажа, защото те знаят повече и ни предупреждават за наше добро. Отделно, на времето, единственото, за което съм вадил душите на войниците, е да спазват мерките за безопасност. Имаше случаи, когато съм ги проверявал дали са скрити добре(като ще обозначаваме с артилерийски гръмове, че уж стреляме, примерно) и те, понеже бяха най-добрите войници на света, ме питаха защо аз не се крия, а аз им казвах, че ако нещо се случи с тях, майките им ще ме прокълнат и това е по-страшно. Те се смееха, но много ме слушаха...
  • 4 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Може би първо трябва да се научим да пишем правилно думата ТУРБУЛЕНЦИЯ !
    Как ли не я пишеха тази дума - тОрбу , турбО , тОрбО........Веселба !