Last news in Fakti

30 Май, 2024 09:24 3 094 2

Откриха съкровище на полски измамник отпреди 300 години

  • съкровище-
  • находка-
  • измамник-
  • полша

Тайникът, където Ячевски криел съкровището си, е открит през 2022 г. с металотърсачи

Откриха съкровище на полски измамник отпреди 300 години - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

В края на XVII и началото на XVIII век самозваният лечител Антони Ячевски, „отшелник, авантюрист и измамник“, лъже хората в Келце - град близо до планинската верига Швентокшиски планини, според публикация на Провинциалната служба за защита на паметниците в Келце, пише nationalgeographic.bg.

Според полската легенда Ячевски „убеждавал хората в своята лечителска сила“, която е получил „от Божията майка, която живее с него в пустинята“, с което ги примамвал в планинското си убежище.

По това време Полша била във война, а в страната върлувала чумата. Тази двойна заплаха правела хората уязвими за измамници като Ячевски и ги убеждавала да пътуват към планината, за да получат лечение, а в замяна плащали в златни и сребърни монети.

В крайна сметка Ячевски бил хвърлен в затвора, но по-късно избягал и продължил да мами населението. През 1712 г. той отново е арестуван, като този път е осъден на доживотен затвор.

Тайникът, където Ячевски криел съкровището си, е открит през 2022 г. с металотърсачи, но минават още две години, преди полските власти да обявят находката.

„Чакахме дълго време, за да обявим тази находка, почти две години, но си заслужаваше - днес можем да кажем, че потвърдихме истинската история на тази легенда“, казва Себастиан Грабовиец, директор на Świętokrzyska Exploration Group (Швентокшиска проучвателна група), открила съкровището.

В допълнение към монетите проучвателната група открива и златен хамбургски дукат от 1648 г. с изображението на Богородица с Младенеца. Тъй като монетата е пробита, експертите смятат, че може да е била носена като медальон.

„Досега Антони е бил смятан за измислена личност - мит или легенда", казва за Live Science Грабовиец. „С намирането на неговото съкровище ние потвърдихме, че такъв човек наистина е съществувал“.

Властите все още не са обявили колко на брой са откритите монети, тъй като проучването продължава, казва Гарбовиец.

„Мога само да ви кажа, че те са много“, казва той. „Имаме монети от края на XVII и началото на XVIII, като те са предимно от сребро.”


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И този не занесе нищо

    5 0 Отговор
    на оня свят. Язък…
  • 2 Докато има балами

    3 1 Отговор
    ще има и тарикати.