Last news in Fakti

1 Юни, 2024 12:43 1 170 28

Кампания във Франция: Шофирай като жена!

  • кампания-
  • франция-
  • шофиране-
  • като жена

"Да шофираш като жена означава най-вече едно: да останеш жив.", заявяват от организацията

Кампания във Франция: Шофирай като жена! - 1
Снимкa: Shutterstock
Мъжете са по-добрите шофьори - това клише съществува навред. Но статистиката често показва различна картина. "Да шофираш като жена означава най-вече едно - да останеш жив": във Франция стартира нестандартна кампания, пише Deutsche Welle.

На плакатите са изобразени мъже, чиито лица се виждат само наполовина: млади и по-възрастни, с брада или без брада, хванали небрежно волана и излъчващи самоувереност, че държат всичко под контрол. Но текстът е шокиращ: "93% от алкохолизираните шофьори, замесени в произшествия, са мъже. Да шофираш като жена означава най-вече едно: да останеш жив."

84% от пътните произшествия с фатален край са причинени от мъже, научаваме от друг плакат. А трети разкрива, че девет от всеки десет загинали млади шофьори са мъже. Ето защо организацията "Victimes et citoyens" ("Жертви и граждани") е решила да прибегне до настоящата нестандартна кампания във Франция, разказва германската обществена медия АРД.

Целта: по-висока информираност

Председателят на организацията Жулиен Тибо сам е станал жертва на тежко пътнотранспортно произшествие, тъй като шофьорът се е движил с много по-висока от разрешената скорост. "Нека престанем да нарушаваме правилата за движение. Тогава ще имаме и по-малко произшествия на пътя", убеден е той.

Организацията на Тибо работи в сътрудничество с министерства и участва в Съвета за пътна безопасност на Франция, както и в съответната европейска организация. За да повиши информираността на хората и да ги накара да се замислят, от организацията изпращат пострадали и деца, загубили родителите си при катастрофи, да говорят в училища, автошколи и фирми. Доброволци пък посещават болници, за да помагат и отговарят на въпросите на жертви на катастрофи: Какво ще стане с мен без ръцете ми, без краката ми, без паметта ми? Кой ще сглоби отново разбития ми живот?

"Жена зад волана, смърт на завоя": защо това е нелепост

В репортаж на новинарския канал BFMTV Жюли от Тулуза разказва, че често се е ядосвал на жените зад волана. Но отдавна би трябвало да сме преодолели клишетата за жените, добавя французинът, цитиран и от АРД: "Хората открай време казват: Жена зад волана, смърт на завоя. Мнозина го мислят и до днес, но не и аз. Жените просто карат много по-внимателно и не се забъркват в неприятни ситуации на пътя", казва Жюли. Според проучване в интернет четири от всеки пет жени са се сблъсквали с този предразсъдък.

Даниел, която шофира вече над 30 години, разказва какво вижда редовно по улиците и кръстовищата: "Спрях, за да пусна човек с увреждане да пресече, но шофьорът зад мен ме изпревари, а светофарът вече светеше червено. Беше мъж", посочва жената.

Автоинструкторът Жером редовно наблюдава подобно поведение. Според него момичетата и младите жени в неговите курсове полагат повече усилия от момчетата, когато става въпрос за безопасност и осъзнаване на критични ситуации при шофиране. "Момчетата не се замислят толкова за това, което може да се случи", добавя той.

Осем пъти по-нисък риск от смърт при жените

Това поведение на мъжете на пътя не остава без последици: мъже са жертвите при три четвърти от смъртните случаи и тежките наранявания при пътнотранспортни произшествия, а четири от всеки пет отнети свидетелства за правоуправление са на мъже шофьори. Във Франция рискът от смърт при пътнотранспортно произшествие е при жените осем пъти по-нисък от този при мъжете, научаваме още от публикацията на АРД.

Според данните на Центъра за пътна безопасност през 2023 г. във Франция е имало над 3400 убити на пътя - незначително по-малко от предходната година, но далеч от историческия минимум от под 2800 смъртни случая по пътищата, регистриран през 2020 г., когато това беше резултат от пандемията. Благодарение на новата кампания сега французите вече знаят как да се доближат до това число: "Шофирай като жена!".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тея

    17 3 Отговор
    Ще се затрият сами като нация , негри , араби , сега шофирай като жена хахахахаха
  • 2 КОТарАК 🐱

    10 2 Отговор
    добре , че не са написали ,,да шофираш,, като ге й т ак..измежду жените наистина , колкото и рядко да са , има добри шофьори и състезателки
  • 3 Мъдрият

    11 3 Отговор
    Мъжете са по-добрите шофьори - ТОВА НЕ Е КЛИШЕ, А СИ Е АБСОЛЮТНА ИСТИНА!

    Е, естествено това е казано по принцип, има и изключения.

    Но като цяло мъжете наистина са много по-добри шофьори от жените!
  • 4 Бъди мъж

    19 3 Отговор
    Пикай като жена.

    Коментиран от #16, #20

  • 5 Кило

    16 3 Отговор
    Тези цифри и статистика , са много показателни браво ....пропуснахте да кажете , какво е съотношениет , жени , мъже шофьори . Повашата логика , жените са и по-добри войници , статистиката показва , ше има много по-малък брой загинали воинички по време на акция , за разлика от мъжета ........абе мой линсте толкова плоски бе факти , да пишети такива буламачи хахахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Циник

    11 1 Отговор
    Тотални глупости. Това, че е пълно с мъжки шоферчета с малки инструменти и големи коли не променя факта, че жените нямат временно-пространствената координация да карат кола добре.
  • 9 Днес

    14 2 Отговор
    Ви карат да шофирате като жена , утре ще искат и гориво така да смучете...
  • 10 Не искам да обиждам никой но колко

    9 2 Отговор
    Представителки на нежния пол има като автомобилни състезателки това е показател и нека не си говорим за дискриминация и тем подобни
    Жените просто немогат да шофират както мъжете немогат да играят художествена гимнастика
    Те зи стъкмистики са малко като укро пропагандата
  • 11 Соваж бейби

    6 1 Отговор
    Това са глупости, жените сме по отнесени и периферията ни е развита природно заради децата може би ? Докато при мъжа на пред е по развито зрението и периферията не им добра, това ги прави по класни шофьори ако не са пили ,изморени или дрогирани ...Повече инциденти правят жените , свекървата и тя кара много бавно бяс ме хваща кога съм с нея това е и причина за чести катастрофи когато излезе извънградско до индустриалната част където са магазините ,много жени не спазват правилата и на кръговото всеки път мъжо отправя поздрави на майчина линия или кой и е дал право да кара

    Коментиран от #27

  • 12 00014

    9 2 Отговор
    "Шофирай като жена!" -- Прави любов като жена .... Европа днес и утре.

    Коментиран от #26

  • 13 Иван

    1 8 Отговор
    Мъжете много се пристрастяват към автомобила, имам познати - не слиза, а няма нужда, все може да носи 1 пазарска чанта, но не - на всяка цена с колата. Извънградско са бесни, кара се все едно са извънземни, изобщо не мисли.

    Повечето нямат и съзнание, явно не си ценят здравето. А какви са важни в колата, ще кажеш - голямата работа.

    То и в други дейности са такива, мъжете са много небрежни - аз ме е страх да предоставя на някого работа.- забравя срокове, пълни неудачия, то - все едно аз да търча след него още един път.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Механик

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бъди мъж":

    Ааа, пич, направи ми кефа !!!
    Не бях чел коментарите. Стигнах до твоя и вече спирам. По-остроумен от товят няма и няма да има, макар и аз да съм написал нещо подобно. Но просто твоят е кратък, ясен и съдържателен!
    Поздрави и респект!
  • 17 Анонимен

    3 3 Отговор
    Много е просто - жените не карат бързо, защото не могат.
  • 18 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Когато влезеш в магистралата е забранено да караш бавно, не е желателно. Караме се доста на дълги разстояния , моя ми казва ако не ти изнася хващаш влака ,автобус или с другата кола и малкия за компания минавате по градско и селата там се кара бавно .Обаче ако пътуваме към баските от моя град до границата на Испания трябва да пътувам поне 8 часа моя ги взема за 3
    и половина максимум 4 часа при положение спираме за кафе ,тоалетна малкия нещо му се е прияло около 40 минути отбивки .Само в населена зона се кара бавно.Вчера пресен случай едно бебе се нацепи на завоя на паркинга на Интермарше добре че има метални пилони на хлебарницата щеше да влезе през прозорците.Нямяше други коли и за щастие хора около нея направо свали горната предна обвивка на колата ламарината не знам как му се казва с предния капак всичко падна за щастие бавно е карала
  • 19 Като изключим пропагандата

    5 4 Отговор
    Фактите в статията са изсмукани т пръстите. А истинските са:
    1. Момичетата та едва изкладяват курса.
    2. Създават хаос в движението и предпоставки за произшествия както с мудни маневри, така и с над ценени способности в съчетание с напомпано самочувствие без покритие.
    3. Купуват си книжките на занижени финансова инвестиция, защото разполагат с алтернативно разплащателно средство.
    4. Реакциите им в стресови ситуация са ирационални.
    В заключение, жените не предизвикват автопроизшествия пряко и затова не попадат в стъкмистиката. Но в повечето ПТП са активният дразнител и подстрекател. А мъжете са гл"упа:ви, че се връзват на подобни мисирски излияния.
  • 20 Соваж бейби

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бъди мъж":

    От хигиената гледна точка в къщи е супер идея, цапате чинията ...! На общественно място пикайте прави мадам Пи пи измива или робо тоалетни обществени измива всичко след всеки клиент
  • 21 сигурно

    2 1 Отговор
    лице на кампанията сигурно е пeдaла..., който им е министър председател.... следващото сигурно щер е да пиkaят като жените
  • 22 Гост

    3 1 Отговор
    Тръгвай на ръчна.
    Карай на резерва, докато закъсаш.
    Отнемай предимство, а като ти направят забележка и3крякай - Кво искаш, беее???
    Наливай бензин в дизелова кола.
    Звънни на познат да го питаш, за какво е левият п€д@л.
    Говори по телефона, докато караш или се гримирай.
    Недей да уцелваш гаража, като паркираш.
  • 23 КАТ аванта

    2 1 Отговор
    Ааа тук няма нужда от такава кампания, масово вече шофират, като жени!
    В тази връзка го поздравяваме с тази песен

  • 24 Мъжете

    4 1 Отговор
    обикновено са по-склонни към по-високи скорости и (умишлено) опасни маневри - като резултат пълнят статистиката с произшествия. Жените масово извършват доста странни маневри, които са опасни, но без да са умишлени - просто толкова си могат и както пише вече един колега - предизвикват ПТП, индиректно, но не влизат в статистиката. Та - лошото в шофирането и при двата пола го има, просто е различно. Все пак предпочитам да карам около мъже.
  • 25 Пешо от панелката

    2 2 Отговор
    Днес, шофирай като жена. С утре, още по-добре, шофирай като пей раст.
  • 26 Лошо ми е...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "00014":

    Какви са тези нестандартни кампании във Франция? Това е изцяло политически некоректно! Петелите, първо питайте тези, които пишат законите! Например: Кори Буш, Аяна Прессли и Александрия Окасио-Кортез (членове на Камарата на представителите на САЩ ) непрекъснато използват термина за жена - „човек в менструация“. Прекрасна и толкова любопитна формулировка. И освен това, същите 3 бр. "човеци с менструация" се опитват да променят езика, който се говори и това е особено очевидно, като във всичките си прояви те използват речника на LGBTQ+ от университета Джон Хопкинс, а в него "лесбийка" се определя като "не-мъж, който е привлечен от не-мъж.". Т.е. дори в такова коректно определение, те не искат да използват думата „жена“ по никакъв начин!
  • 27 тази женичка

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Интересно ми е дали някой либерал няма да отговори на въпроса дали правата на транссексуалните имат предимство пред правата на жените и защо кампанията е да караме като жени, а не като транссексуални? И въпроса го свързвам с интервю пред Фокс нюз на бившия кандидат за президент на САЩ Тулси Габард. Така, че транссексуалните права са човешки права. Апропо, къде изчезнаха феминистките и мълчат по въпроса?

    Коментиран от #28

  • 28 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "тази женичка":

    За жените казах и биологично е доказано че мъжа е по дабър шофьор ,възмотена съм вече наблюдавам и тир карат женски луда работа като се има в предвид къде спи и по колко дни не се къпе риск и да я изнасилят другите тираджии...За транссексуалните имат права в лудницата съжалявам не мога да разбера логично такива объркани хора това е болест в главата за какви права се бори ? Трябва им диагноза да се приеме като опасна болест в психото...