Last news in Fakti

10 Юни, 2024 10:58 700 10

В Германия откриха останки от най-малката известна досега човекоподобна маймуна

  • примат-
  • маймуна-
  • останки-
  • човекоподобните маймуни

Смята се, че най-малката човекоподобна маймуната е живяла преди 11 милиона години

В Германия откриха останки от най-малката известна досега човекоподобна маймуна - 1
Снимка: Shutterstock

Учени са открили останки от непознат досега вид дребна човекоподобна маймуна, за която се смята, че е живяла преди 11 млн. години на територията на съвременна Германия, съобщи електронното издание "Юрикалърт", като се позова на данни от ново международно изследване.

Непознатият досега вид е наречен Buronius manfredschmidi, а части от два зъба и капачка от коляно са намерени в находище с вкаменелости в Бавария, най-известно с откритите там останки на древния примат Данувиус, датиращи от късния миоцен, преди 11,6 млн. години, пише БТА.

Според специалистите двата вида човекоподобни маймуни са съжителствали заедно, като са си разпределяли ресурсите.

Резултатите от изследването, в което са участвали учени от университета "Еберхард Карлс" в Тюбинген, Германия, и университета на Торонто, Канада, са публикувани в изданието със свободен достъп PLOS One.

Досега не е известно друго находище в Европа, датиращо от миоцена, да има вкаменелости на повече от един вид примат, като и това в Бавария не правеше изключение, се казва в публикацията. В новото си изследване обаче учените идентифицират втори вид човекоподобна маймуна от същия стратиграфски пласт като Данувиус.

Намерените и частично запазени останки от Buronius manfredschmidi по размер и форма се различават от тези на Данувиус и всички други известни досега подобни видове, отбелязват специалстите.

На базата на структурата на зъбите и колянната капчка изследователите заключават, че представители на вида Buronius са умеели добре да се катерят и са се хранели с меки храни, като например листа. Според размерите на вкаменелостите авторите смятат, че общото им тегло е било около 10 кг, което прави Buronius най-малката известна досега човекоподобна маймуна.

Това дава основания да се предполага, че Buronius е имал различен начин на живот от Данувиус, който е бил по-едър и е консумирал по-твърди храни. Тези различия вероятно са позволили на двата вида примати да споделят едно местообитание, без да се конкурират за ресурси, подобно на съвременните гибони и орангутани, които съжителстват в Борнео и Суматра, казват учените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    5 1 Отговор
    Най дребната човекоподобна маймуна е още жива и е родом от Кривой Рог
  • 2 анон

    4 0 Отговор
    а най-голямата човекоподобна маймуна живее на помощи точно там
  • 3 анон

    4 0 Отговор
    абе некой още ли верва че сме произлезли от маймуни :)))

    Коментиран от #7

  • 4 Хм хмм

    1 1 Отговор
    О, каква мила, малка маймунка! Какво сладко животинче! .....
  • 5 Айемуизъл

    2 2 Отговор
    Всяка малка сладка маймунка, в крайна сметка се превръща в голям досаден павиан.
    Стига сте цитирали някакви смешни украински интернет канали, че ще еволюирате от мисирки в макаци.
  • 6 Урсула

    1 3 Отговор
    Това мънки, приличащо на мишка е прадядото на Шолц
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 па я го знаем

    3 2 Отговор
    те това е русофил
  • 9 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор
    Глупости, в Дуисбург има баят от тях. Как ще са измрели...
  • 10 дарвин

    2 1 Отговор
    от банкя е хайванинът