Last news in Fakti

10 Юни, 2024 11:31 1 724 3

Трябва ли да перем новите дрехи преди първото обличане?

  • дрехи-
  • пране-
  • шопинг-
  • купуване-
  • пазаруване-
  • хигиена

За някои е крайно необходимо новата дреха от магазина да мине през пералнята поне веднъж преди обличане, но други нямат такива убеждения. Какво да правим?

Трябва ли да перем новите дрехи преди първото обличане? - 1
Снимка: Shutterstock

Пазаруването не случайно е наречено "терапия" за модерната жена. Новите находки по магазините могат да ни разведрят и повдигнат самочувствието ни. За мъжете нещата стоят другояче – дългите обиколки по магазините и харченето на пари не са за тях.

В последно време в редица европейски страни започна да се разпространява все повече пазаруването на дрехи втора употреба – това помага едновременно на бюджета и на околната среда. Тук възниква и въпросът: какво правите с една нова дреха, когато се приберете с нея вкъщи – перете ли я преди да я облечете?

Оказа се, че има златно правило за това трябва или не да перем новите дрехи.

Новите дрехи изглеждат чисти на пръв поглед. Това впечатление обаче може да бъде измамно. Замърсители, бактерии, прах и химикали могат да се натрупат върху тъканите. Те могат да доведат до развитие на заболявания, особено ако човек е склонен към алергии и/или има слаба имунна система, пише jenata.blitz.bg.

Производителите често използват различни химически компоненти, за да подобрят външния вид на дрехите. Те могат да предизвикат алергична реакция.

Освен това други хора най-вероятно са пробвали дрехи в магазина преди вас. Това увеличава риска от предаване на бактерии и микроби от човек на човек.

След закупуване е задължително да изперете вещи като бельо, спално бельо и дрехи, които са в пряк контакт с кожата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    18 1 Отговор
    Само мързеливите не биха си прали новите дрехи преди обличане и глупавите де . Колко трябва да си прост ,за да не знаеш ,че те не са чисти.
  • 2 Кифлите

    13 0 Отговор
    и новото си бельо не перат, а направо се издокарват !
  • 3 провинциалист

    8 2 Отговор
    На запад от средновековието къпането и миенето не са на особена почит, защо прането да е?