Last news in Fakti

10 Юни, 2024 15:57 1 034 6

Рекордните горещини водят до по-голямо обедняване

  • климатични промени-
  • горещо-
  • горещини-
  • жега-
  • бедност-
  • бедни

По-бедните винаги са били по-уязвими от влиянието на климатичните промени

Рекордните горещини водят до по-голямо обедняване  - 1
Снимка: Shutterstock

Откриха връзка между бедността и климатичните промени. Проучване на Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве показва, че изменението на климата ще засили съществуващата бедност, но също така и икономическото неравенство по света.

"Връзката между климатичните промени и бедността е пряка. Бедните са по-уязвими на метеорологичните бедствия. Глобалният Юг е по-беден, глобалният Север е по-богат", обясни Спасова пред Bulgaria ON AIR.

При над 38 градуса в България се обявява оранжев код и работата на открито се ограничава. Във Франция прагът е свален на 35 градуса. Това са икономически загуби, подчерта гостът.

"По отношение на жертвите от климатичните промени при бедните - очаква се към края на века около 1 млрд. души да загинат заради покачването на температурите, дори с градус и половина. Ще се увеличи неравенството. Много хора от средната класа ще изпаднат към бедната класа", каза Спасова.

В момента бедните се защитават само по отношение на мерките за смекчаване на климатичните промени, но не и за адаптация.

"Защо към Плана за възстановяване не се предвижда закупуване на климатици на хора, които са от уязвимите групи. 70% от бедните у нас нямат климатици в домовете си. Най-добри резултати дава предварителното добро градоустройство", коментира още Спасова.

Тя уточни, че зимната смъртност превишава лятната, но със затоплянето на климата ще намалее в малка степен зимната и ще се увеличи лятната смъртност.

"Изхвърлянето в атмосферата на толкова голямо количество въглероден диоксид от изкопаемите горива няма как да бъде компенсирано дори и със залесяване. Закъсня Зеленият преход, но не трябва да спираме усилията", посочи още Спасова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    10 1 Отговор
    не само не залесявате,а изсичате гори,а и замърсявате предвартително с хилядите произведени батерии за коли,които си стоят непродадени ама са замърсили,а и тонове боеприпаси се гърмят напразно и само замърсяват,и в това участват най много най големите борци за климата
  • 2 Сатана Z

    8 3 Отговор
    "При над 38 градуса в България се обявява оранжев код и работата на открито се ограничава"
    Преди години когато измамата глобално затопляне" не беше още измислена ,подобни температури бяха обичайни за България и никой не им обръщаше внимание.
  • 3 Гаглей

    4 1 Отговор
    Всичко е наред в България
  • 4 хаха

    3 0 Отговор
    Не е ли вярно да се каже, че бедните са по-уязвими от вдигането на цените на енергията и горивата плюс увеличение на автомобили и т.н. заради зелените щуротии и разните му акцизи, данъци, такси? Колкото е бил шансът от земетресение преди 100г, толкова е сега. За наводненията за щети май са по-големи шансовете, но това е повече от липса на подръжка на инфраструктурата. Кое влияе повече на цялото население? 100 наводнени или изгорели къщи, които и преди век пак е имало шанс да бъдат ударени от бедствие, или сметка за отопление 500лв вместо 100лв?
  • 5 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    Е па тогава зимата що не забогатяваме???!!!😆😆😆
  • 6 Срамота

    0 0 Отговор
    Още режете дървета и 37° ше ви се вижда студено