Last news in Fakti

12 Юни, 2024 22:22 860 2

Пожар в Дъблин унищожи пет средновековни мумии

  • ирландия-
  • мумии-
  • пожар-
  • църква

Древните експонати от 11-ти век били съхранявани в продължение на стотици години в криптата на църквата "Сейнт Майкън"

Пожар в Дъблин унищожи пет средновековни мумии  - 1
Снимка: Фейсбук

Пет средновековни мумии са непоправимо увредени от пожар в криптата на църква в Дъблин и водата, използвана за потушаване на пламъците, предаде „Ройтерс”, цитирана от NOVA, позовавайки се на служител в храма.

Древните експонати от 11-ти век, съхранявани в продължение на стотици години в криптата на църквата "Сейнт Майкън" в централната част на Дъблин, включват останки на кръстоносец.

„Градът на мумиите”: Местността, в която починалите отказват да умрат

Неизвестен извършител е проникнал в криптата на храма и е предизвикал пожар, който бил овладян от пожарникарите, съобщи местният архиепископ Джаксън пред радио RTE.

"Комбинацията от огън и вода е нанесла значителни щети на на мумиите... Честно казано, не знам точно какъв е размерът им, но се опасявам, както и други хора, са, че щетите са непоправими", каза архиепископът и добави, че предстои останките да бъдат изследвани от експерти от Националния музей на Ирландия, за да се види дали нещо може да бъде спасено.

Викарият на църквата, Дейвид Пиърпойнт, каза пред RTE, че смята, че мумиите "няма да могат да бъдат възстановени".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цончо

    2 0 Отговор
    Ееее Пуевски и тикво.ча не можахте ли да ги сложите там.
  • 2 Лили Иванова

    1 1 Отговор
    Е,тук съм жива съм .Даже скоро ще имам концерт мумията се завръща.