Last news in Fakti

13 Юни, 2024 10:32 588 3

Илон Мъск изненадващо прекрати дело срещу изкуствения интелект

  • илон мъск-
  • дело-
  • изкуствен интелект-
  • openai-
  • съд

Милиардерът обвини OpenAI, че са изоставили основополагащата мисия на фирмата да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството

Илон Мъск изненадващо прекрати дело срещу изкуствения интелект  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Илон Мъск неочаквано поиска от калифорнийски съд да прекрати съдебното дело срещу компанията OpenAI и нейния ръководител Сам Алтман, в което ги обвиняваше, че са изоставили основополагащата мисия на фирмата да разработва изкуствен интелект (AI) в полза на човечеството, пише BBC.

В молбата, подадена от адвокатите на мултимилиардера, се иска прекратяване на делото, което се води от няколко месеца, без да се посочва причина за решението му и „без да се засяга“, което означава, че Мъск все още може да го възобнови на по-късен етап, допълва Дарик.

Създателят на Tesla подаде иск срещу OpenAI в края на февруари тази година, твърдейки, че компанията, за чието основаване той е помогнал през 2015 г., се е отклонила от алтруистичните си цели и се е фокусирала върху печеленето на пари.

От своя страна OpenAI посочи, че г-н Мъск и преди е подкрепял идеята за структура с цел печалба и дори е предложил сливане с неговата фирма за електрически автомобили Tesla.

Враждата се засили по-рано тази седмица, след като Apple представи партньорство с OpenAI за подобряване на гласовия асистент Siri и операционните системи с чатбота ChatGPT на OpenAI. След съобщението Илон Мъск публикува няколко съобщения в своята социална мрежа X, известна преди като Twitter, в които разкритикува партньорството.

Един от постовете завършваше с думите: "Apple няма представа какво всъщност се случва, след като предаде данните ви на OpenAI. Те ви продават на безценица."

Въпреки това инвеститорите изглежда приветстваха новината, тъй като пазарната стойност на акциите на Apple се повиши до рекордно високи стойности от над 3 трлн. долара.

През юли 2023 г. Мъск основа своя собствена компания за изкуствен интелект, наречена xAI, която според него ще има за цел да „разбере реалността“. През ноември същата година xAI стартира Grok, чатбот с „малко хумор“, в опит да се конкурира с такива като ChatGPT.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    2 0 Отговор
    Изкуственият интелект е постигнал споразумение,😉
  • 2 шегичка

    3 0 Отговор
    Не разбрах само AI наел ли си е адвокат или е щял сам да се защитава.
  • 3 сейлон мас

    0 0 Отговор
    разбрал че AI е по умен