Last news in Fakti

13 Юни, 2024 15:15 1 027 4

5 сигурни знака, че имате нужда от почивка

  • почивка-
  • признаци-
  • стрес-
  • тревожност

Не пренебрегвайте сигналите на тялото

5 сигурни знака, че имате нужда от почивка - 1
Снимка: Shutterstock

В сезона на отпуските сме, но лятото не е единственото време, в което се нуждаем от почивка - особено ако водим забързан начин на живот и все сме под стрес. Доста често обаче заради многобройните задължения нямаме време или пък умишлено пренебрегваме сигналите, които тялото ни дава. А то знае най-добре от какво има нужда.

Организмът отговаря на стресa по много и различни начини. Но когато той е устойчива величина в нашия живот, сякаш спираме да обръщаме внимание на признаците, че е време да натиснем спирачката и да си дадем почивка поне за малко. И ако това продължи прекалено дълго, може да стигнем до сериозни увреждания на физическото и психичното ни здраве. Затова е важно да разпознаваме следните знаци и да им отговаряме адекватно.

Емоционални промени

Ако не сме си взимали скоро почивка (а наистина имаме нужда от нея), вероятно ще забележим, че сме станали по-емоционални, меним настроението си често и редовно изпитваме тревожност, макар и без основателна причина.

Доста е възможно да имаме и непрекъснато повтарящи се мисли, да не можем да се концентрираме и често да забравяме разни неща. Друг признак е изчезване на удоволствието от дейности, които преди това сa ни били любими - като четене или гледане на сериали например. Чувстваме се апатични и ни е трудно да взимаме решения.

Трудни взаимоотношения

Не говорим само за тези в личен план, а за цялостни трудности в общуването с хората около нас. Ако предпочитаме да го избягваме и могат да ни подразнят дори с една-две думи, значи вероятно сме на крачка от бърнаута и е добре веднагa да си дадем почивка. Същото важи и ако изведнъж започваме да искаме да прекарваме все повече време сами и да се чувстваме сякаш всички ни напрягат.

Проблеми със стомаха и съня

Стресът се отразява негативно не само на мозъка, но и на храносмилателната система. Както знаем, червата и мозъкът са пряко свързани и емоциите им влияят директно. Затова когато сме под голямо напрежение за дълъг период от време може да започнем да изпитваме храносмилателни проблеми, запек, диария, промяна в апетита или в теглото.

По отношение на съня има два сценария - може да спим добре, но на сутринта да се будим все така уморени. Другият е да имаме проблеми като трудно заспиване или често събуждане, които да ни пречат да си починем качествено. И в двата случая се нуждаем от повече време за почивка.

Често боледуване

Имунната система също е пряко потърпевша от хроничния стрес. Затова ако напоследък ни се случва да боледувамe по-често, отколкото обичайно, вероятно вече знаем причината.

Защо имаме нужда от почивка

Стресът и начинът, по който тялото ни реагира не него, могат да бъдат полезни само в определени ситуации и за кратък период от време. Но ако това продължи прекалено дълго, негативите за организма са много.

Когато се активира режимът "бий се или бягай", започва отделянето на кортизол и адреналин. Кортизолът пък води до отделянето на глюкоза в кръвта, защото тя ни дава енергията, от която сe нуждаем, за да можем да се справим с рискованата ситуация. Междувременно пък нивата на инсулин падат, кръвоносните съдове се стесняват. И ако тези промени продължават непрекъснато с месеци, това може да доведе до редица здравословни проблеми, пояснява "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лют пипер

    2 0 Отговор
    Българите имат нужда от пачифка от онези в НС.Чувалчета с пачки.
  • 2 щурецъ

    3 0 Отговор
    гледането на сериали не е от любимите ми дейности
  • 3 БеГемот

    0 0 Отговор
    Имам нужда ...като по учебник съм ...като вляза във факти и ми идва да счупя телефона у главата на първият български Анщайн наоколо!
  • 4 Име

    0 0 Отговор
    Заспивате преди да сте се целунали!