Last news in Fakti

18 Юни, 2024 16:32 997 8

Психолог обясни защо обичаме да гледаме старите си любими сериали

  • сериали-
  • филми-
  • филм-
  • гледане

Всеки има поне по един сериал или филм, който е гледал повече от веднъж. Психолог обясни защо се връщаме към старите ни екранни любимци

Психолог обясни защо обичаме да гледаме старите си любими сериали - 1
Снимка: Shutterstock

Повторното гледане на стари предавания, включително сериали и филми, ни носи спокойствие и чувство на носталгия. Винаги е хубаво да се върнем към сериали, които сме гледали преди.

"Една от причините да гледаме с удоволствие стари сериали и филми е чувството на носталгия, което предизвикват. Тези любими класики често ни напомнят на отминала епоха или определено време в живота ни и преразглеждането им може да ни върне обратно към тези моменти, предизвиквайки приятни спомени и емоции. Това е като да се свържеш отново със стари приятели и да изживееш отново скъпи преживявания," пише психологът Шаурия Гахлават.

Ето няколко причини, поради които повторното гледане на стари предавания ни кара да се чувстваме добре.

Понякога търсенето на перфектното шоу за гледане, което отговаря на нашия вкус, може да бъде уморително. Връщането към стари предавания ни спасява от умората и напрежението при вземането на решения.

Можем да оставим предаването да върви във фонов режим, без да се налага да обръщаме цялото си внимание на сюжета, защото вече знаем какво се случва. Понякога, при повторно гледане, можем да забележим и нещо ново.

Понякога гледането на нови предавания може да бъде психически стресиращо. Повторното гледане на стари предавания ни спестява умствена гимнастика и ни кара да се чувстваме спокойни.

Повторното гледане на стари сериали може да предизвика щастливи спомени от по-стари времена и да ни накара да почувстваме носталгия.

Някои предавания, с които се чувстваме комфортно, могат да ни накарат да се почувстваме уютно и спокойно. Това от своя страна намалява чувството за самота.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало, ало

    3 0 Отговор
    Мога да го гледам, по няколко пъти😉
    "Ах ти колко си глупавааа"! 🤣
  • 2 Някой

    1 0 Отговор
    Просто нови много ги развалиха.
    Ако знаете чужди езици за субтитри, за препоръка гледайте китайският сериал Reset 2022. И въобще не го подценявайте и че е с младежи. Хваща постепенно. Ако не вярвате, погледнете коментари на хора за него, например в Ютубето. Например на последният епизод, как сега ще почне да го гледа отначало. И как се късат да го хвалят. Да видите нещо различно от холивудски филми. Има и в Ютубето или просто на търсене на името с eng sub - и за други.
  • 3 Госあ

    5 0 Отговор
    Аве, как може с обувки на канапето ве !!!! Кой ги е възпитавал тия хора ! Най малкото не е удобно бе бате да стоиш с обувките вкъщи, да оставим хигиената ! И на канапето да ги качиш или на масата 😂

    Коментиран от #5

  • 4 Малката булка

    0 0 Отговор
    Защото, от новите сериали, излиза един епизод на седмица, а от старите могат да пускат по два епизода дневно или да си гледате по цял сезон през уикенда.
  • 5 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Като стане топло съм дори бос без чорапи вкъщи. Да дишат краката. Е не съм като едни дето в дивата природа са боси.
  • 6 Идън

    5 0 Отговор
    Обичам си всичко старо- сериали- филми-книги- музика... Old -But Gold! Такива вече не се правят- липсва качество .
  • 7 Холи Вудски

    5 0 Отговор
    Не е така.

    Просто новите сериали са тотална мизерия и те стават за гледане.
  • 8 Анелия Андреева

    2 0 Отговор
    Защото новите сериали са глупави и елементарни. Занимават ни с тъпотии.