19 Юни, 2024 11:45 1 384 3

Как е най-добре да размразяваме месо

  • месо-
  • замразено месо-
  • размразяване

Никога не трябва да размразяваме месо в гореща вода

Как е най-добре да размразяваме месо  - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че несъмнено уважаваме (и често пишем!) вегетариански и вегански рецепти, ние също така вярваме в магическите сили, извлечени от животински протеини — и в резултат на това сме големи поддръжници на хранителната верига.

Да се сдобием с месо през 21-ви век далеч не е предизвикателство, като се има предвид съвременното чудо, което е охлаждането. В крайна сметка фризерите могат да съхраняват различни видове месо в продължение на месеци или дори години.

За щастие има много начини за размразяване на месо, въпреки че някои методи са доста по-добри от други. В зависимост от вашите предпочитания, вида на месото, с което работите, и времето, с което разполагате, ето най-добрите и най-лошите начини за размразяване на месо.

Най-добър: В хладилника на долния рафт

Реално погледнато, има един метод за размразяване, който надхвърля всички останали и вероятно може да се класира като най-безопасния (и най-надеждния) начин за размразяване на месо. Ако имате достатъчно време да планирате предварително и сте в състояние да започнете размразяването на месото поне 24 часа предварително, нищо не може да се сравни с поставянето на замразеното месо върху чиния (или в запечатан контейнер) и на долния рафт в хладилника. В края на краищата, оставянето на месото да се размрази в хладилника поддържа постоянна безопасна температура, докато се размразява.

Повече от всичко друго, размразяването на месо в хладилник гарантира, че храната остава извън така наречената „Опасна зона“ за растеж на микроби – която се случва между 5 и 25 градуса по Фаренхайт. Тъй като идеалната температура в хладилника е около 2-3 градуса, няма почти никакви опасности за патогени.

Най-лош: В гореща вода

Истината е, че никога не трябва да размразявате месо в гореща вода поради риска от развитие на патогени, пренасяни от храната в процеса. Но в допълнение към опасенията за здравето, породени от този метод, размразяването на месо в гореща вода може да доведе и до проблеми с качеството на месото, пише actualno.com.

В края на краищата, размразяването в гореща вода може да накара външността на месото да започне да се готви, докато вътрешността остава замръзнала - което значително намалява шанса за създаване на равномерно сготвен, крехък краен продукт.

Ако сте притиснати от време, може да се изкушите да хвърлите замразено парче месо в гореща вода, за да го размразите бързо, но тъй като има други лесни и безопасни методи, използването на гореща вода е един от най-лошите начини за размразяване на месо.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    Благодаря
  • 2 Канибал

    1 2 Отговор
    Зависи си от какво е месото черно, жълто, бяло.
  • 3 Айде бе

    5 1 Отговор
    " „Опасна зона“ за растеж на микроби – която се случва между 5 и 25 градуса по Фаренхайт."
    5 °F = -15 °C
    25 °F = -3.888888888888889 °C
    В този диапазон ще размразиш месо на куково лято!. Освен ако не го смятат по скалата на Франкенщайн.