Last news in Fakti

20 Юни, 2024 16:57 1 170 8

2 кита бяха евакуирани от делфинариум в Украйна и преместени в Испания (ВИДЕО)

  • кит-
  • китове-
  • белуга-
  • белуги-
  • испания-
  • аквариум-
  • украйна-
  • харков-
  • делфинариум

Белугите са преминали през дълъг и сложен процес, за да бъдат отдалечени от войната и да заживеят в най-големия аквариум в Европа

2 кита бяха евакуирани от делфинариум в Украйна и преместени в Испания (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Спасителен екип транспортира два кита белуга от Украйна в Испания в условията на продължаваща война с Русия.

На 17 и 18 юни многонационален екип от експерти по морските бозайници от Oceanogràfic de Valencia, Georgia Aquarium и SeaWorld помогна на украинския делфинариум NEMO да спаси белугите—15-годишен мъжки на име Пломбир и 14-годишна женска на име Миранда—от опустошения от войната град Харков, гласи официалното съобщение за сложната спасителна операция.

След "изтощително пътуване през военната зона" животните пристигнаха във Валенсия, Испания, в "деликатно здраве" на 18 юни вечерта.

"Високорисковата и сложна спасителна операция представляваше многобройни предизвикателства и изискваше многонационално сътрудничество," се посочва в съобщението.

Oceanogràfic Valencia е най-големият аквариум в Европа и най-близкият до Украйна център за опазване на морските ресурси. Преди началото на спасителната мисия на няколкостотин метра от аквариума бяха хвърлени бомби. Харков е "изправен пред нарастваща заплаха от артилерийски обстрел," според съобщението.

За спасяването са били необходими месеци на планиране поради размера на животните и специфичните им нужди. Тюлени, морски лъвове и делфини бяха евакуирани от делфинариума NEMO при предишни спасителни мисии, предприети след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

"Евакуацията им включваше опасно 12-часово пътуване от Харков до Одеса. Оттам украинските гледачи се срещнаха с международния екип от Oceanogràfic, Georgia Aquarium и SeaWorld, които бързо извършиха здравни проверки и продължиха към границата с Молдова, където Европейската служба за борба с измамите, част от Европейската комисия, изигра решаваща роля за ускоряване на преминаването на границата," се посочва в съобщението.

След придвижването шестместен чартърен самолет посрещна спасителния екип в Кишинев. С него те отпътуваха за Валенсия, където на летището ги посрещна генералният директор на Природна и животинска среда на Валенсия Раул Мéрида.

"Това смело спасяване представлява исторически етап в световен мащаб по отношение на защитата на животните. За нас е чест, че Oceanogràfic спаси тези две белуги от ужаса на войната в Украйна", каза Карлос Мазóн, президент на област Валенсия.

"Те преживяха трудна ситуация през последните месеци и експертите на Oceanogràfic ще работят интензивно, за да им помогнат да се възстановят," допълни Мазóн.

Д-р Даниел Гарсия, директор на зоологическите операции в Oceanogràfic, сподели: "Войната е причинила недостиг на храна, енергия и лекарства, което намалява достъпа до други стоки от първа необходимост за грижа за животните, както и до технически материали, необходими за логистиката на такова деликатно спасяване. Белугите са в неоптимално телесно състояние, за да предприемат такъв тип пътуване, но ако бяха продължили в Харков, шансовете им за оцеляване щяха да бъдат много малки", обяснява специалистът.

В момента на белугите се "осигурява специализиран екип от медицински, хранителни и поведенчески експерти в Oceanogràfic, които да им помогнат да се възстановят от преживените травми", потвърждава People.com, като добавя, че двама украински гледачи ще останат с тях през първите няколко седмици, за да им помогнат в прехода.

"За белугите се полагат грижи в отделни зони, които не са достъпни или видими за обществеността, докато те се възстановяват и аклиматизират," каза Гарсия.

"Ще предоставяме актуална информация за тяхното здраве и благополучие в зависимост от развитието на нещата. Изключително сме благодарни на всички, които помогнаха за това спасяване," добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 1 Отговор
    Щом почнаха да евакуират и флората и фауната, я пишете заминала тая страна.
  • 2 Яяяяяя

    10 2 Отговор
    За колко и кой прибра парите?
  • 3 Бравоооо

    11 2 Отговор
    а хората от комика кога ше спасите или ше ги оставите на мобилизационните органи лицемери
  • 4 12340

    10 3 Отговор
    Някоя костенурка не е ли пометнала в Украйна, че е важно да се знае?! :))
  • 5 Колко да е война,

    7 3 Отговор
    След като още имат делфинариум с китове в Харков!
  • 6 А хубавите украински момичета

    3 2 Отговор
    си мечтаят да се превърнат в ,, русалки ,, или най-малко в кит.
    Ех...... тази Испания.
    Мечти ...... мечти от слънчака.
  • 7 Курд Околянов

    0 1 Отговор
    Иначе ще ги излапат.
  • 8 Коста

    1 3 Отговор
    За мойта баба кой ще осигури здесвни грижи като за тези риби?
    Ще пиша риба жената белким има някакъв ефект