Last news in Fakti

21 Юни, 2024 18:50 1 708 3

Експерт посочи най-добрата диета за вечно млад мозък

  • диета-
  • мозък-
  • хранене-
  • кетоза

Ефективността й засега е доказанана само при мишки

Експерт посочи най-добрата диета за вечно млад мозък - 1
Снимка: Shutterstock

Кето диетата влияе благоприятно на мозъка, спира стареенето му и подобрява паметта, заяви Кристиан Гонзалес-Било, професор в Университета на Чили и Института Бък в Калифорния пред Newsweek.

Гонзалес-Бийо уточни, че ефективността на кето диетата е доказана само при мишки. Въпреки това, според него, експериментът отваря пътя към разработването на нови подходи за подобряване на мозъчната функция в напреднала възраст.

Кетогенната диета променя източника на енергия за клетките, като заменя въглехидратите с мазнини. Такива промени предизвикват метаболитна промяна, при която клетките поддържат функциите си върху нов енергиен субстрат - мазнините

Спецът добави, че тази метаболитна промяна се нарича кетоза. Тя може да се постигне, ако рацинът е 75 процента мазнини. Биологът предполага, че в състояние на кетоза настъпват промени на молекулярно ниво, които подобряват връзките между клетките в мозъка, отговорни за паметта.

Експертът предупреди, че повечето хора не могат да се придържат към кето диетата, защото тя изисква сериозни ограничения в избора на храни. Съществува и риск от развитие на хранително разстройство, отбеляза биологът. Освен това при продължителна консумация се нарушава балансът на мастните киселини и холестерола, което увеличава риска от развитие на чернодробни и сърдечни заболявания.

Има стратегии за заобикаляне на някои от тези проблеми чрез осигуряване на кетонови тела, вместо спазване на диета с високо съдържание на мазнини. Това заслужава допълнително проучване, за да се прецени дали може да бъде стратегия за подобряване на благосъстоянието на хората в дългосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикрет сървис

    7 2 Отговор
    Ако Бай Дън знаеше това!
  • 2 Много дълго име

    10 0 Отговор
    Разбрах,че ако ям мазно мозъка ми ще е наред.Е,затова вегъните ми изглеждат малко тра-ла-ла.
  • 3 Краварска медия

    2 0 Отговор
    Мара чете ли го тва