Last news in Fakti

23 Юни, 2024 16:20 1 693 4

Как да се охладим без климатик в горещините

  • горещини-
  • жега-
  • охлаждане-
  • без климатик-
  • топлинен удар

Пийте колкото се може повече вода

Как да се охладим без климатик в горещините - 1
Снимка: Shutterstock

Високите температури на въздуха, особено в комбинация с висока влажност, повишават риска от топлинен удар. При топлинен удар механизмите на терморегулация са разстроени и се нарушава функционирането на различни системи и органи в тялото.

За да се понижи риска от топлинен удар, при липса на климатик, могат да помогнат следните мерки:

1. Задължително избягвайте обезводняване! Пийте колкото се може повече вода, без значение от температурата ѝ, дори да ви се струва „чай“. Тялото няма как да се самоохлажда, ако му липсва вода, което постига чрез потенето.

2. Взимайте си хладен душ или вана. Потопяването във вода помага да се намали температурата на тялото и се усети прохлада. Допълнително усещането може да се обогати, ако ползвате ментов аромат на душ-гела, пяна за вана или сапун. Ментолът активира рецепторите на мозъка, които отговарят за разпознаването на хладното.

3. Хладни компреси: дали ще поставите хладни компреси или просто ще обтривате шията, мишниците и свивките при лактите с влажна кърпа няма значение. Могат дори да се използват торбички с лед. Кръвоносните съдове в тези части на тялото са разположени близо до кожата, което и улеснява охлаждането на тялото.

4. Непременно пуснете щорите и ограничете достъпа на слънчева светлина в дома или офиса. Добре е обаче при захладняване на навън по-късно, те да се отстранят, за да може да се постигне по-бърз топлообмен с помещението.

5. Ако пуснете щорите, но включите осветление, няма особено голям смисъл по отношение на редуцирането на топлина, затова сменете електрическите крушки с енергоспестяващи, пише puls.bg.

6. Отстранете изкуствените и синтетични материи в спалното бельо. За предпочитане е да се ползват дишащи памучни материи, които създават усещане за прохлада. Същото се отнася за облеклото и материите на мебелите, на които се седи или лежи.

7. Хапвайте сладолед – подходящ е за жегите, и да се охладите, но в контролирано количество. Захарта има ефекта да ускорява метаболизма, което е свързано с отделяне на топлина. Може да избирате и видове без захар или приготвен с естествени продукти и ниско съдържание на захар и фруктоза.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    правете повече секс
  • 2 За девойката от снимката

    5 1 Отговор
    Заповядай да ми гостуваш. Имам климатик.
  • 3 има различни начини

    8 1 Отговор
    за всички кифли предлагам да вземат по една мотика и да си правят вятър както са правили техните баби и пра-баби!!!
  • 4 дедо Флашко

    0 0 Отговор
    Отстранете изкуственното си бельо и си облечете памучно или копринено бельо. Ходете повече на сянка и с по-широчки и къси рокли и полички.