Last news in Fakti

24 Юни, 2024 10:32 814 1

Апарат на НАСА падна върху къщата на американци, сега те искат 80 000 долара обезщетение

  • наса-
  • обезщетение-
  • космически апарат-
  • космически боклук-
  • съд

Апаратът на космическата агенция пробил дома на семейството

Апарат на НАСА падна върху къщата на американци, сега те искат 80 000 долара обезщетение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Семейство от САЩ иска 80 000 щатски долара обезщетение от НАСА за щети, причинени от част от космически апарат, пробил покрива на къщата им преди няколко месеца, съобщи АФП, позовавайки се на адвоката на семейството.

Колкото повече се развиват космическите наблюдавания и изследвания, заради които се изпращат иновативни апарати в космоса, толкова повече се задълбочават проблемите с космическите отпадъци. Реакцията на НАСА спрямо искането на семейството ще е важен прецедент, се посочва в изявление на юридическата кантора, която представлява интересите на ищците.

На 8 март 2024 г. предмет с тегло приблизително 700 грама пада върху къщата на Алехандро Отеро, жител на град в щата Флорида, като пробива покрива и пода. След анализ от НАСА потвърждават, че предметът е част от стари батерии, използвани на Международната космическа станция, превърнали се в отпадък през 2021 г. и за които американската космическа агенция уверява, че ще паднат "безопасно" на Земята. Вместо да се разпаднат, както се очаквало, част от батерия "оцеляла" навлизането в атмосферата на планетата, обяснили от НАСА. Отеро и семейството му не били в къщата в момента на инцидента.

"Клиентите ми искат адекватна компенсация, която да отчита стреса и последиците от този инцидент върху техния живот", каза адвокат Мика Нгуен Уърти. Засега искането е отправено по административен път до космическата агенция, но ако проблемът не бъде решен по този път, ще бъде заведено дело. НАСА, която не отговори на запитването на АФП за коментар по казуса, разполага с шест месеца, за да реагира на искането на Отеро по думите на адвокатката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЪБЧЕЕ

    0 1 Отговор
    Оглавяваш класацията по .....хайде ще го кажа по меко...некомпетентност. Такъв апарат изгаря в атмосферата от от високата скорост и триенето във ваздуха. Че някъкво железце е оцеляло не значи АПАРАТ. Ако е бил от къщата и всичко наоколо папер нямаше да има. Хайде по кротко.