Last news in Fakti

26 Юни, 2024 12:58 685 16

СЗО: 2,6 млн. души умират всяка година заради алкохола

  • алкохол-
  • смъртен случай-
  • смъртни случаи-
  • консумация на алкохол-
  • здраве

Консумацията на алкохол убива 1 на 20 човека по света

СЗО: 2,6 млн. души умират всяка година заради алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

Алкохолът убива 2,6 млн. души годишно, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО), съобщи АФП. Стойностите остават "неприемливо високи", независимо от спада през последните години, обяви още организацията.

Докладът подчертава, че алкохолът причинява един от 20 смъртни случая в света. В това число влизат и пътните инциденти, насилието, болестите, причинени от алкохола, пояснява БТА.

През 2019 г., когато е последното статистическо проучване, 2,6 млн. смъртни случаи са причинени от алкохола. Това се равнява на 4,7 процента от всички смъртни случаи по света през тази година.

Мъжете представляват три четвърти от статистиката.

Употребата на алкохол и опияняващи вещества нанася сериозни вреди на здравето на човека, увеличава рисковете от развитието на хронични и психически заболявания и в резултат на това милиони хора умират всяка година, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според доклада има отчетлив спад на консумацията на алкохол и на предизвиканите от консумацията заболявания от 2010 г. досега в целия свят. Въпреки това броят на смъртните случаи остава неприемливо висок, подчерта Гебрейесус, допълвайки, че младите хора са непропорционално засегнати. Най-висока смъртност вследствие на употребата на алкохол през 2019 г. се отчита във възрастовата група 20-39 г. - 13 процента от случаите.

Алкохолът може да доведе до развитие на множество заболявания, сред които чернодробна цироза и някои видове рак.

От 2,6 млн. смъртни случаи вследствие на алкохол през 2019 г. 1,6 души са починали от незаразни заболявания, 474 000 са починали от сърдечносъдови заболявания и 401 000 са починали от рак. 724 000 са починалите от наранявания - в това число пътни инциденти и самонаранявания.

Злоупотребата с алкохол може да доведе и до по-висок риск от заразяване с туберкулоза, СПИН, пневмония. Около 209 млн. души са зависими от алкохол, според статистиката от 2019 г. Това са 3,7 процента от световното население. В същото време индивидуалната годишна консумация спада - 5,5, л през 2019 г. срещу 5,7 л девет години по-рано.

Консумацията е неравномерно разпределена - повече от половината световно население над 15 години спада към тоталните въздържатели.

Европа отчита най-високото ниво на консумация - средно 9,2 л алкохол годишно. След нея са Северна и Южна Америка със 7,5 л. Най-ниското ниво на консумация се отчита в мюсюлманските държави в Северна Африка, Близкия изток и в Азия.

Употребяващият алкохол човек изпива средно 27 гр чист алкохол на ден, според доклада от 2019 г. Това се равнява на почти две чаши вино, две бири или два шота концентрат.

През 2019 г. 38 процента от редовно пиещите са имали епизоди на завишена консумация - най-малко 60 гр чист алкохол веднъж или в множество случаи в рамките на месец. В световен план 23,5 процента от 15-19-годишните спадат към редовно пиещите. В Европа 45 процента от хората на тази възраст пият редовно, а в Северна и Южна Америка това са 44 процента.

ООН отбелязва необходимостта от подобряване на достъпа до лечение на пристрастяването. През 2019 г. процентът на хора в отделните държави, лекуващи се от пристрастяване, варира от 1 до 35. Стигматизацията и дискриминацията водят до пропуснати възможности за лечение, каза Владимир Позняк, експерт на СЗО по проблемите на алкохола, наркотиците и пристрастяващото поведение.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деда ви Геле

    20 0 Отговор
    А от копане и одене на работа колко умиргат, а ?
  • 2 леле загрижени

    18 5 Отговор
    СЗО да каже колко си заминаха и продължават да мрат от измислените ковидваксни и защо в САЩ вече има заведени дела срещу фармамафията.

    Коментиран от #13

  • 3 врачански пустиняк

    17 3 Отговор
    рикията предупрежва че сзо е опасна за вашето здраве,консумирайте само охладена домашна рикийка със студено тараторче в жегата и е..............те родителите на сзо,ай наздраве баце
  • 4 Пич

    18 5 Отговор
    А без никаква връзка с алкохола умират около два милиарда ! Значи е много по опасно да не се пие !!!!
  • 5 Колко

    9 4 Отговор
    загинаха в окрайнъ, заради интересите на няколко богаташа.
  • 6 Грозев е еничарин

    9 0 Отговор
    Както е казал народът: От вода са умрели много повече хора,защото много рядко някой се е удавил в алкохол :)))
  • 7 цербер

    4 0 Отговор
    1,6 милиона души са починали от незаразни заболявания
  • 8 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Все от нещо ще се мре.
  • 9 Студопор

    4 1 Отговор
    Пия за това!!

    Коментиран от #12

  • 10 По -правилно е

    3 0 Отговор
    СЗО: 2,6 млн. души умират всяка година ЗА алкохола
  • 11 За протокола

    2 1 Отговор
    Алкохолът е много по-опасен и вреден от цигарите, но целия свят се бори с тютюнопушенето, но не и с алкохола.
  • 12 короналисимус МутЪфчийски

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Студопор":

    С 27 гр чист алкохол на ден си жабуря вечер зъбите
  • 13 Майстор Пияница

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "леле загрижени":

    Никой не спази правилата за изпитания на експериментални лекарства заради проклетата пандемия. Всичко се даде набързо без да се отбележат противопоказанията. Нямам нищо против този метод на лечение но трябваше да се спазят правилата. В началото бяха само хора които е необходимо да се лекуват или са в опасна среда. Но това че наложиха на много хора да се ваксинират преди да е изминал 5 годишния срок за да се установят противопоказанията е сериозна грешка. А за темата: Оставя сега и на бутилките с Алкохол да сложат Некролози за вредата от Алкохола, както бе при Цигарите. И след време и такива отвратителни картинки като в някой идиотски Комикс в каквито се превърнаха Цигарите. Това не доведе до никъде пак се пуши и то много, макар че се правят хиляди опити да се ограничи. На Запад ти дават стреч картончета които да залепиш да не се гледат идиотските картинки.
  • 14 както е Казал Народа....

    0 0 Отговор
    - По две Бирички на ден и Бягай докторе от мен!

    Коментиран от #16

  • 15 Чичо Пий

    0 0 Отговор
    Тоя гебрейсиус, шеф ли е или говорител на тва нпо, че се нещо казва или е казал? Или говоренето го брои за свършена работа?!
  • 16 Чаша с пяна

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "както е Казал Народа....":

    Доктора тука обяснява, че бирата уголемявала сърцето. И, те така ...