Last news in Fakti

28 Юни, 2024 13:57 1 628 7

5 начина да не се изпотяваме в горещините

  • пот-
  • потене-
  • прекомерно потене-
  • регулиране-
  • горещо

Не можем напълно да спрем изпотяването, но има начини да го регулираме

5 начина да не се изпотяваме в горещините - 1
Снимка: Shutterstock

Мокрите петна по дрехите, неприятната миризма и усещането за необходимостта от незабавен душ всъщност могат да бъдат избегнати през лятото. Въпреки че не можем да спрем естествения процес на потене, можем да го контролираме. В тази статия ще ви представим прости и ефективни начини да се справите с потта.

Средната комфортна температура за човешкото тяло е между 20 и 24°C. При повишаване на температурата тялото започва да отделя повече топлина, което води до увеличено изпотяване. Докато не можем да вървим срещу природата, можем да прилагаме различни мерки за лична хигиена и красота.

Правилно нанасяне на антиперспирант

Основното правило е да нанасяте антиперспирант или дезодорант само върху чиста кожа, например веднага след сутрешния душ. Многократното нанасяне върху вече изпотена кожа само влошава ситуацията, създавайки неприятна комбинация от пот и парфюм. При критични ситуации най-доброто решение е да се освежите отново, но не нанасяйте продукта върху нечиста кожа.

Правилно хранене

Знаете ли, че пикантните, солените и сладките храни могат да увеличат отделянето на пот? Например, капсаицинът в черния пипер предизвиква усещане за парене, което тялото се опитва да неутрализира чрез увеличено потене. Сладките и солените храни предизвикват жажда, което допълнително увеличава потоотделянето. Затова е важно да пиете чиста вода и да избягвате сладки газирани напитки, сокове и енергийни напитки.

Избор на подходящо облекло

Избягвайте синтетичните материи, дори и да са на мода. В горещо време изберете дрехи от памук и лен, които позволяват на кожата да диша. Светлите цветове отразяват слънцето и намаляват топлината, докато тъмните я поглъщат. Ярките едноцветни дрехи също могат да подчертаят мокрите петна, затова бъдете внимателни при избора си.

Тайни трикове

За да избегнете мокрите петна по дрехите, използвайте специални подложки за подмишници. Те са в неутрален телесен цвят и предотвратяват появата на следи. Съществуват подложки за еднократна и многократна употреба, които се прикрепят към плата или директно върху кожата.

Кърпички против изпотяване

Кърпичките против изпотяване са истинско спасение за тези, които нямат възможност да си вземат душ през деня. Те са лесни за употреба и могат да се носят в дамската чанта. С няколко движения можете да се почувствате свежи и уверени.

Следвайки тези съвети, ще можете да се справите с изпотяването и да се наслаждавате на лятото без неприятни моменти.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шъъъъът

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Миризлевец
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МАЙКАТА ПРИРОДА

    7 1 Отговор
    Пийте вода и се изпотявайте за да не прегреете и да паднете на тротоара.
  • 5 Офффф

    5 1 Отговор
    Стига с тия простотии! Природата е създала нашето тяло да се поти при нужда. Ако спрем потенето ще прегреем. Кой малоумник ще иска да си запуши потите жлези. Всичко друго е хигиена на тялото. И като вземат да рекламират дезодоранти за 72 часа започвам да се смея. Абе тия хора не се ли къпят 72 часа? Нормалния човек се къпи всеки ден а в жегите по няколко пъти на ден. За какви 72 часа изобщо се говори. Смях. Пийте вода, потете се, използвайте парфюм и се къперте по чесо!
  • 6 Варна

    4 1 Отговор
    Трябва да се изпотяваме за да изхвъляме токсините . Не четете подобни статии .Няма нищо по нормално да се изпотиш през лятото .Бъдете здрави .
  • 7 борее

    0 0 Отговор
    има хора които никога не се потят, не знам как и защо но не им завиждам на прилошаването в горещините