Last news in Fakti

4 Юли, 2024 06:05 2 849 6

Ликвидират стотици хиляди сови в САЩ

  • сови-
  • улулици-
  • сащ

Целта на плана е да се спасят други застрашени птици от вида

Горските власти в САЩ планират да ликвидират стотици хиляди северноамерикански улулици от семейство Совови, за да спасят от изчезване други техни по-малки роднини - потенциално застрашената от изчезване петниста улулица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американски горски служители са подготвили спорен план за изпращане на обучени стрелци в гъстите гори на Западното крайбрежие, които да изпълнят задачата. Проектът цели да подпомогне намаляващата популация на петнистите улулици в щатите Орегон, Вашингтон и Калифорния. Агенция Асошиейтед прес е получила предварителен достъп до проекта.

Планът предвижда избиването на до 470 000 северноамерикански улулици в продължение на три десетилетия, след като птиците от източната част на САЩ навлязоха в територията на два вида улулици от Западното крайбрежие: северната и калифорнийската петниста улулица. По-малките птици не са в състояние да се конкурират за храна и местообитания с нашествениците.

В миналото усилията за спасяване на петнистите улулици са насочени към опазване на горите, в които те живеят. Но размножаването на горската северноамериканската улулица през последните години подкопава тези по-ранни усилия, твърдят горски служители.

"Намираме се на кръстопът. Имаме научните данни, които показват какво трябва да направим, за да опазим петнистите улулици, а това изисква да предприемем действия", казва Бриджит Моран, представител на горските власти в щата Орегон.

Идеята за убиване на един вид птици, за да се спаси друг, раздели природозащитниците. Някои от тях приеха плана с неохота, след като миналата година беше обявен проект на предложението; други го осъдиха като безразсъдно и отклоняващо вниманието от необходимото опазване на горите, отбелязва Асошиейтед прес.

В местообитанията на петнистите улулици вече се убиват северноамериканските с изследователска цел, като от 2009 г. насам са премахнати около 4500, казват представители на горските власти в Орегон, цитирани от Асошиейтед прес.

Подобни мерки са предприети и срещу северноамериканските улулици в района на Сиера Невада в Калифорния, където те са пристигнали съвсем наскоро, но местните власти искат да спрат развитието на популацията.

В други райони, където северноамериканската улулица се е установила преди време, служителите се стремят да намалят броя им, но признават, че отстрелването едва ли ще ги унищожи напълно.

Новият план следва десетилетия на конфликт между природозащитниците и дърводобивните компании, които изсичат огромни площи от стари гори, в които са се заселили петнисти улулици.

Първите усилия за спасяване на птиците завършиха със забрани за сеч през 90-те години на миналия век, които разбуниха дървената индустрия и нейните политически поддръжници в Конгреса, припомня Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    22 0 Отговор
    Засега совите, после хората, щото те пречат най много!!!😠 На властите!

    Коментиран от #6

  • 2 Мдааааааа

    13 1 Отговор
    СОВИТЕ НА СА ТОВА КОЕТО БЯХА ....😎
  • 3 Тримата глупаци

    13 0 Отговор
    Дайте им филма на Доньо Донев. То и натам отиват работите.
  • 4 истина ти казвам

    3 0 Отговор
    Да питам само.Колко процента от къщите във щатите са направени от дърво??? И защо не ги правят от тухли,примерно? Защо на Грета не и е направило впечатлени това нещо???🙄🙄🙄
  • 5 така не се прави

    6 0 Отговор
    Проблемът изцяло е предизвикан от човека. Първо изсичат горите, с което намаляват популацията на петнистата улулица, после изтребват друг вид, за да я спасяват.
    Ето затова екологичната оценка се прави в най-ранен етап на планирането.
  • 6 И аз се чудя

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ъхъ":

    Защо някои хора се мислят за по-умни от Природата. Еволюцията милиарди години е усъвършенствала нашата планета, а някой сега е решил че това не е правилно @L@