Last news in Fakti

4 Юли, 2024 18:50 522 2

Учени накараха роботите да слушат с разбиране

  • роботи-
  • звук-
  • обучение

Обучението им с аудиозвук се оказва много по-ефективно от останалите

Учени от лабораторията по роботика и вграден изкуствен интелект (AI) към Станфордския университет (САЩ) използваха звук за обучение на роботи, пише arXiv.

Според изследователя Цзей Лю аудио материалите могат да съдържат много полезни данни. Чрез експеримент експертите са доказали, че ученето чрез звук може да бъде по-ефективно, отколкото без него.

По време на проучването учените взели тестов робот и го научили на различни операции, използвайки звук. На машината били дадени четири аудиозаписа за слушане - звук от обръщане на франзела в тиган, изтриване на тебешир от черна дъска, свързване на две лепкави повърхности и падане на зарове от чаша.

Учените демонстрирали всяка задача няколкостотин пъти и установили, че след обучение със звук, роботът изпълнява задачите си с 94 процента ефективност. Без звук - само с картина - ефективността на машината падна до 27 процента.

„Можем да кажем с увереност, че звукът е най-слабо проученият начин на възприятие при роботите“, каза Дмитрий Беренсън, доцент по роботика в Мичиганския университет, който прегледал научната работа на своите колеги. В материала се посочва, че за повишаване на ефективността роботите трябва да се научат да различават външния звук от шума, който техните части и компоненти издават по време на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    1 0 Отговор
    За бай дън ли е статията?
  • 2 Калпазанин

    1 0 Отговор
    Един такъв е бай пън, ама той не разбира само е програмиран и батерията му не издържа малко