10 Юли, 2024 09:03 3 053 16

Откриха потенциално обитаема планета на 48 светлинни години от Земята

  • lhs 1140 b-
  • планета-
  • космос-
  • живот

Наблюденията са направени с помощта на космическия телескоп James Webb (JWST), както и телескопите Spitzer, Hubble и TESS

Екип от астрономи от университета в Монреал откри, че екзопланетата LHS 1140 b е потенциално обитаем леден или воден свят, който е подобен на супер-Земя. Това се съобщава в статия, публикувана в The Astrophysical Journal Letters.

Наблюденията са направени с помощта на космическия телескоп James Webb (JWST), както и телескопите Spitzer, Hubble и TESS. Откриването на атмосфери на скалисти планети е основна цел на JWST, но тези сигнали са много по-трудни за откриване от тези на гигантските планети.

Екзопланетата LHS 1140 b, разположена в обитаемата зона на звездата-домакин и разположена на около 48 светлинни години от Земята по посока на съзвездието Кит, най-вероятно не е мини-Нептун, а супер-Земя с потенциална атмосфера и океан от течна вода.

Анализът на данните от JWST показа, че екзопланетата вероятно има богата на азот атмосфера, подобна на земната. В този случай 10 до 20 процента от масата на LHS 1140 b може да бъде вода, което я прави кандидат за воден свят, наподобяващ снежна топка или ледена планета с потенциален течен океан. Този океан най-вероятно се намира в подзвездната точка на планетата, тоест от страната, която винаги е обърната към родителската звезда поради приливно заключване. В центъра на океана температурата може да бъде доста удобна - около 20 градуса по Целзий.

Необходими са повече наблюдения, за да се потвърди сигнатурата на азотния газ, но LHS 1140 b вече е с по-малка плътност от очакваното за скалиста планета, което показва голяма вероятност от вода.

В сравнение с други известни екзопланети в обитаемата зона, като планетите TRAPPIST-1, LHS 1140 изглежда по-тиха и по-малко активна, което прави много по-лесно забелязването на признаците на планетарна атмосфера на фона на звездна светлина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я да вдидим

    6 1 Отговор
    и от кого е обитаема тази планета с ТЕЧНА вода?
  • 2 Офффф

    14 1 Отговор
    Господин "Главен редактор". Не преписвайте WikiPedia! Това "ваше" днешно откритие е от 20 април 2017 г.!!!!!
    Недостойно е за главен редактор!

    Коментиран от #11

  • 3 Хаирсъзина

    10 2 Отговор
    48 светлинни години,колко трилиона километри са?

    Коментиран от #12, #15

  • 4 Бездомен самоед

    6 1 Отговор
    Тъкмо вчера се прибирам оттам - ами няма живот. Това, дето наричате океан, е огромна локва метан. Останалото са скали. Радиацията е 149 пъти над тази в Припят. Така че не си губете времето.

    Коментиран от #7

  • 5 Фантазьор

    8 1 Отговор
    Милен ще се пресели там! Иска зелена карта от зелените човечета!
    Потенциално Импотентна новина
  • 6 Механик

    7 0 Отговор
    А защо си мислим, че условията подходящи за нас са такива и за "потенциалния" живот на друга планета?

    Коментиран от #13

  • 7 Механик

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бездомен самоед":

    То мене ако ме питаш и на Земята отдавна няма живот. Поне за хората, де.
  • 8 :))))

    4 9 Отговор
    Айде сега всичкото рашист го товарим на Союз - и към новата планета!
  • 9 Дядо Гъдю

    10 4 Отговор
    Много ми хареса колата на Елена Зелева,но се оказа на 48 светлинни години от пенсията ми.
  • 10 Гост

    5 1 Отговор
    Откак има изкуствен интелект, който имитира живи хора по екраните, няма как да сме сигурни, кой репортаж (новина) е истински и кой е изфабрикуван.
  • 11 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Офффф":

    Ами, няма нищо нови за побликуване. Ей го, на - Русия за осми път привършила патроните и пак е заплаха за НАТ0 и целокупният западен свят, само с лопатите си и кирките си.

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаирсъзина":

    Около 454 трилиона км са.
  • 13 глупости на търкалета

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Няма как човека да живее на друга планета, ДНК-то не го позволява! дори и да оцелее ще мутира за да се приспособи и няма да е човек а нещо ново за лабораторните ни откачалки
  • 14 Град Козлодуй

    7 0 Отговор
    А зимата трябва ли да се палят печки.
  • 15 Б Борисов

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаирсъзина":

    Малеййй, колко пари ще усвоя за магистрала до там!
  • 16 ОФФФФ

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Русия никога не привърпва патроните. Последния си го гръмва в главата! На тия ватенки им дай война. Друго не знаят. Велик народ, но да убиват и трепят. Без война не могат да съществуват. А ако ти е останал един патрон, вече знаеш какво да правиш!