Last news in Fakti

4 Март, 2014 14:47 1 668 0

Гневните хора "рискуват да получат сърдечен удар"

  • сърдечен удар-
  • гняв-
  • сърдечни проблеми

Не е ясно обаче защо гневът може да бъде опасен

Горещият темперамент може да увеличи риска от инфаркт или инсулт, сочат нови проучвания, пише Би Би Си.

Гневът често е предшественик на сърдечни атаки и може да е основна причина за тях, твърдят американски учени. Те определят като най-опасен период първите два часа след нервната криза. Тогава хората са в повишен риск.

Въпреки твърдението, учените са на мнение, че е необходима още работа, за да открият  връзката и да разберат дали анти-стрес упражненията могат да помогнат за избягването на подобни усложнения.

Хората, при които съществуват рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, са особено чувствителни, пише в статията публикувана в „European Heart Journal“.

През двата часа след гневния изблик, рискът от сърдечен удар се увеличава почти петкратно и рискът от инсулт се увеличава над три пъти, сочат данните на девет проучвания с участието на хиляди доброволци.

Пет изблика на гняв на ден биха довело до около 158 допълнителни сърдечни удара на 10 000 хора годишно. Това е увеличаване с около 657 пъти, заявява д-р Елизабет Мостовски.

Тя обяснява: "Въпреки че рискът от развитие на остри сърдечно-съдови заболявания с всеки един изблик на гняв е сравнително ниска, рискът може да се натрупа при хора с чести пристъпи на гняв."

Не е ясно защо гневът може да бъде опасен - изследователите посочват, че резултатите им не е задължително да означават, че гневът причинява сърдечни и циркулаторни проблеми.

Експертите знаят, че хроничният стрес може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания, отчасти защото това може да повиши кръвното налягане, но също така, защото хората се справят със стреса по нездравословни начини - като тютюнопушене или консумация на прекомерни количества твърд алкохол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА