2 Август, 2024 15:32 2 007 10

За жени: Колко често трябва да перем сутиените?

  • бельо-
  • сутиен-
  • сутиени-
  • пране-
  • перем-
  • пералня

Доста голяма част от дамите не перат достатъчно често сутиените, а това води до сериозни проблеми

За жени: Колко често трябва да перем сутиените?  - 1
Снимка: Shutterstock

Много жени не перат достатъчно често сутиените си и това им създава големи проблеми. Като всеки друг външен орган и гърдите се изпотяват, а пренебрегването на хигиената на сутиена е доста вредно, тъй като е проблемно в повече отношения, отколкото предполагате. Въпреки това много жени признават, че го правят.

Инфлуенсърката Танар преди време събра 1 милион гледания в свое видео в TikTok, в което призна, че не пере сутиените си, въпреки че "мрази да го признае". Според нея това е едно от многото "гадни" неща, които хората не осъзнават, че жените правят.

Във видеото тя казва: "Когато става въпрос за това да перем сутиените си, ние почти не го правим. Единствената причина, поради която бих изпирала сутиен, е ако видя мръсотия по него, стане мръсен или започне да мирише. До този момент не го правя. Може да минат седмици, може да минат месеци, а може и години, и знам, че не съм сама в това отношение."

Изглежда, че много жени са съгласни с това, но тъй като горещият сезон определено ни кара да сменяме дрехите си по-често и да ги перем, Pour Moi, британска компания за търговия на дребно с бельо, призова хората да перат сутиените си по-често. Според неотдавнашно глобално проучване на Pour Moi сред 2000 жени, сутиените се перат средно само веднъж на всеки три седмици, но почти две трети от притежателките на сутиени (60 %) са имали разранявания и обриви по гърдите и гърба.

Раздразненията и обривите са възможни странични ефекти от триенето, липсата на циркулация на въздуха и изпотяването. Това може да бъде причинено от продължително носене на сутиени, носене на сутиени, които не се перат правилно, или дори носене на зле прилягащ сутиен.

Експертът по бельо, Ема Уудроу, сега насърчава хората да перат редовно сутиените си, за да избегнат ледени здравословни проблеми. Хората не осъзнават колко лошо може да им се отрази това.

Ема заяви: "Колко често трябва да перете сутиените си е добре обсъждана тема, но истината е, че всичко се свежда до индивидуалните фактори на начина ви на живот, както и до външни фактори. Времето е един от факторите на околната среда, които оказват голямо влияние върху честотата, с която трябва да перете дрехите, тъй като повишените температури водят до по-голямо изпотяване, което лесно се абсорбира от плата на сутиена.

"Трудно е да се избегне сърбежът, който идва с потта и влагата по гърба и/или гърдите, особено когато "носите сутиен за продължителни периоди - а неизпраният сутиен може да задълбочи този проблем. Важното е да запомните, че изпотяването е естествената система за охлаждане на тялото, така че решението винаги трябва да бъде по-честото пране на сутиените, отколкото да се опитвате да намерите начини да предотвратите изпотяването."

Защо трябва да пера сутиена си по-често?

  • Риск от обрив и дразнене - Когато се потите, е по-вероятно да създадете триене между кожата си и тъканта на бельото, което може да предизвика зачервяване на кожата, а в някои случаи може да доведе до по-дълготрайни обриви.
  • Отлагания и петна - Ако сутиенът ви не се пере правилно между носенията, в него ще се задържат пот, мръсотия и замърсявания от кожата, включително мъртви клетки, което води до размножаване на бактерии. Когато те са в постоянен контакт с кожата, има голяма вероятност да попаднете сред 60% от носещите сутиен, които имат петна по гърдите.
  • Инфекция - Ако обривът ви се възпали, а вие носите сутиен или твърде тясно облекло, може да се стигне до разкъсване на кожата, която може да бъде изложена на риск от инфекция, ако потта и мръсотията влязат в контакт с нея. Ако забележите разкъсана кожа, която изглежда зачервена и възпалена, трябва да потърсите лекарски съвет.
  • Неприятна миризма - натрупването на пот и мръсотия почти със сигурност ще създаде неприятна миризма. Най-добрият начин да избегнете това е да направите така необходимото почистване на сутиена си с помощта на нежно ароматизиран перилен препарат и гореща вода, след което да го поставите да изсъхне (никога не използвайте сушилня, тъй като това може да повлияе на целостта на структурата на тъканта и да увреди качеството).

Ема добавя: "Ако сте склонни към изпотяване и знаете, че потта под гърдите е нещо, от което се страхувате всяко лято, бих ви препоръчала да си купувате сутиени, изработени от естествено дишащи материи, като памук или мека дантела. Като алтернатива можете да изберете сутиен, който избутва гърдите нагоре, за да избегнете създаването на излишни потни зони по тялото."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    10 7 Отговор
    Много извратена статия и сексистка спрямо мъжете.
  • 2 Реалист

    13 6 Отговор
    А така, и аз гащите не ги пера могат да минат и години, трябва да са мръсни и да миришат:))
  • 3 истината

    17 4 Отговор
    Всеки ден, дори лятото - два пъти след сутрешен и вечерен душ, бельото се сменя.
    А тези дунапренови сутиени са отврат - запарват тялото.

    Коментиран от #9

  • 4 Митрофанова

    8 8 Отговор
    Аз мой сутиен, не пера често .Нека пахне, Захарова не пере кюлоти, те много пахнет.
  • 5 Ттк

    5 4 Отговор
    С миризливите цици навънка
  • 6 Огледайте се и ще познаете

    8 7 Отговор
    Черни парцали и черно бельо в убийствената жега - ми "дън съ цапът". Други пък с изскачащи презрамки, които някого са били бели, а вече са посивели. Отврат отвсякъде.
  • 7 Факт

    7 1 Отговор
    Тази дама постоянно си дава непотърсиното мнение!
  • 8 ха, ха

    9 1 Отговор
    Още едно доказателство че инфлиенЦърите са мърлячи.
  • 9 Идън

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Тези дунапрени и подплънки са оптическа измама- т.е ако го изпере и бюстите висват на простора. Отделно липсата на хигиенни навици и мързел...Отврат...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.