6 Август, 2024 09:15 1 518 9

Любопитни факти за бурния живот на Жорж Санд

  • жорж санд-
  • живот-
  • любовници

Вижте подробности за бурния и изпълнен с любовни страсти, живот на Жорж Санд /1804 – 1876/

Странен, драматичен, криволичещ е бил личният живот на Аврора / Орор/ Дюдеван, станала известна на 29 години сред писателските среди не само с романа си „Индиана“ / 1832 г./, но и с раздялата със съпруга си и връзката си с писателя Жюл Сандо. А след това и с любовите си с Алфред дьо Мюсе и Фредерик Шопен. Наистина, за нейния бурен живот още приживе се носели легенди, а след смъртта ѝ, многобройни мемоаристи, романисти, биографи, кино сценаристи и режисьори са почерпили много дивиденти, и печалби от него.

Наистина, с какво беше толкова забележителен и странен животът на тази не особено красива жена, а и не и голяма писателка / от времето на великите Юго, Балзак, Флобер/, та до днес предизвиква такъв пламенен интерес сред читателите и особено онези, които обичат да четат биографични разкази?

Факт е, че Жорж Санд - това е нейният псевдоним, както се досещаме, мъжки, е поразил съвременниците ѝ с факта, че тази подранила, изпреварила времето си, феминистка, е водила един твърде предизвикателен начин на живот, скандализирал дори по- разкрепостеното френско общество. В продължение на три десетилетия, започвайки от началото на 1830-те и завършвайки в началото на 1860-те, Жорж Санд сменила - трудно е да се каже точно колко, но поне осем - десет любовници и влязла в равен брой връзки с различни много известни мъже във Франция от онова време, и не само Франция. Кои са тези мъже и защо това е важно, защо нейната чисто лична история, частната ѝ история е толкова важен момент в историята на френската и световната литература?

Факт е, че любовниците на Санд са били не обикновени мъже от аристокрацията и буржоазията, а предимно творчески личности. Разбира се, в началото е имало и изключения – бракът ѝ с първия ѝ официален съпруг, Казимир Дюдеван, за когото се омъжва много млада и с когото живее мирно само няколко години, защото всъщност, дори преди брака си с Дюдеван, тя има връзка с Аясон де Грансан, състудент в Парижката Сорбона, от когото взема уроци по литература. От първия ѝ брак се ражда първото ѝ дете, дъщеря ѝ Соланж Дюдеван. Следващият ѝ съпруг – всъщност, незаконен, защото се развежда официално доста по-късно с Казимир Дюдеван, е известният тогава, но забравен днес, белетрист Жул Сандо, с когото издават в съавторство, без особен успех, няколко романа. От него тя взема фамилното име за своя мъжки псевдоним, защото през 30-години на 19 век, жените писателки не са можели да разчитат на успех със собствените си имена. А освен това, по онова време във френската литература властват великите мъже Юго и Балзак, които са водели война с жените- писателки!

Може определено да се каже, че такъв в общи линии е бил личният живот на тази силна, еманципирана жена: много кратки, за няколко години, връзки с различни прочути мъже. Вторият сред тях е бил големият поет- романтик Алфред дьо Мюсе, с когото е имала силна духовна връзка.

В началото на пролетта на 1833 г. списанието „ Поглед върху двата свята“ организира прием в чест на своите сътрудници.

Там Жорж Санд се запознава с Мюсе. Привлечена е от въображението и поетическата му дарба, а той от чара ѝ на „красива испанка от Анадалусия, бледна брюнетка с тъмен цвят на кожата, с бронзов отблясък и огромни очи на индийка“. Двамата млади се впускат в духовна, приятелска връзка, която се задълбочава на фона на литературното им сътрудничество. И на 29 юли 1833 Мюсе пише следното писмо на Жорж Санд: „ Скъпа Жорж, трябва да Ви призная нещо глупаво и смешно. Сигурно ще ми се изсмеете и ще ме вземете за празен фразьор. Ще ме изгоните и ще помислите, че лъжа! Обичам Ви! Влюбен съм във Вас още от първия ден, в който се срещнахме!“ Жорж Санд отначало се колебае, но скоро отстъпва. Започва тяхната весела, луда любов, в която тя е майката, а той - детето!

Тя живее известно време с Алфред дьо Мюсе във Венеция, но скоро той започва да ѝ изневерява с млади италианки, после се разболява тежко от болест на щитовидната жлеза Жорж Санд се грижи майчински за него. Самата тя започва връзка с неговия лекуващ лекар, венецианецът Пиетро Паджело. Двама с Мюсе разбират, че повече не могат да бъдат заедно. Докторът е следващият ѝ любовник, но за кратко. Свързва се с адвоката Луи Мишел, който урежда официалния ѝ развод с първия ѝ съпруг Казимир Дюдеван. Това беше такова усложнение на тази любовна история. Алфред дьо Мюсе беше заменен от следващия любовник на Жорж Санд. Това е адвокатът, поел бракоразводното дело между Жорж Санд и Казимир Дюдеван.

Някъде между тези романи се появила една странна любов на Жорж Санд с прочутата актриса от Комеди Франсез, Мари Дорвал.

Но може би най-известният любовен роман на писателката е бил с полския композитор и пианист от френски произход, Фредерик Шопен. Този роман и този съвместен живот започват през 1837 г. и продължават някъде до средата на 1840-те, докато накрая се изчерпва и той. Най-интересното е, че почти всяка любов на Жорж Санд по-късно се отразява, както често се случва, в нейната работа.

Шопен, който живее главно в Париж, и Мадам Санд се срещат за първи път през 1837. Тя веднага е запленена от блестящия пианист, който е доста по- уязвим и по-млад от нея, както и Мюсе. През следващата година тя става негова официална любовница. През ноември 1839 те отиват в Майорка, където преживяват истински „меден месец“. Той непрекъснато свири и композира, тя пише. След май 1839 двамата се установяват в Париж през зимата, и в Ноан, през лятото. През 1842 двамата наемат два апартамента в столицата, в които заедно с други творци живеят като в истинска комуна. Връзката им е дълбока, вълнуваща, въпреки някои различия в политическите им възгледи. Но дъщерята на Жорж Санд, Соланж Дюдеван, не понася Шопен и скоро го прогонва. Така през 1847 година тази щастлива връзка бива прекъсната. Шопен остава в Париж, а Жорж Санд се установява в Ноан.

Ако говорим за Фредерик Шопен, тогава целият роман на Жорж Санд „ Лукреция Флориани“, издаден през 1847 г., в сюжетната си схема повтаря до известна степен любовната история на Жорж Санд и Шопен. Всъщност, повечето от литературните ѝ опуси са вдъхновени от темата за свободната любов, от идеята за изоставяне на брака, изискващ от жената подчинение на закона, дори когато тя желае прекъсване на връзката и лична свобода! И всички нейни романи са всъщност пряко насочени срещу този семеен кодекс, този тип брак и брачни отношения и институции, които по онова време са доминирали в живота на обществото.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е!

    5 0 Отговор
    Била е бисексуална.
  • 2 дедо Флашко

    1 5 Отговор
    Не ме друса за отминали времена.
  • 3 Няма да дам

    0 4 Отговор
    И една жълта стотинка за българска жена 🤭
  • 4 малка поправка

    3 0 Отговор
    ФРЕНСКИ композитор от ПОЛСКИ произход !
  • 5 Знаещ

    2 1 Отговор
    Напълно в духа на днешната олимпиада, свободна жена, ти да видиш...
  • 6 хмм

    3 1 Отговор
    Тази дали е била жена?

    Коментиран от #7

  • 7 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "хмм":

    Тази велика жена е объркана от тези около нея в детството си. Андре Мороа-,,Жорж Санд,,Писала е- защото е имала какво да каже във времена, в които жената не е имала думата.
  • 8 Идън

    2 1 Отговор
    Да добавя- тъмният цвят на кожата и очите наследява от майка си и баба си- житанки.Майката танцьорка. Брат и се пребива с кон и бабата нарича нея син- карайки я да се държи като мъж. По- късно наставникът- който я възпитава също като мъж я кара да се облича като мъж. А мъжките дрехи били по- удобни от тогавашните дамски- корсети- кринолини- тежки волани...Така Amantine Lucile Aurore Dupin се превръща в мъжкото име Жорж Санд- за да издава книгите си.Много отдавна прочетох,,Индиана,, и ,,Малката Фадет,, - харесвам стила и сюжети за любов. А ТЯ СЪС СИГУРНОСТ Е ИМАЛА КАКВО ДА РАЗКАЖЕ.
  • 9 Тоалетната хартия

    2 2 Отговор
    ""Западни ценности """, уруд до урода майнолеее... Факти, защо рекламирате такива психично болени хора???!!!