10 Август, 2024 10:05 6 242 11

Рецепта на деня: Марудници - родопски палачинки

  • марудници-
  • палачинки-
  • на сач-
  • родопски-
  • какво да сготвя

С добавка от сирене

Рецепта на деня: Марудници - родопски палачинки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

350 мл кисело мляко;
1/2 ч.л. сол;
1 равна чаена лъжичка сода;
150 мл прясно мляко;
2 яйца;
250 гр. сирене (може да се използва твърдо или прясно сирене);
220-250 гр. брашно.

Начин на приготвяне:

Добавете сода и сол към киселото мляко, разбъркайте, така че содата да започне да взаимодейства с него.

Разбийте яйцата, налейте прясното мляко и разбъркайте добре всичко с бъркалка до гладкост.

Добавете натрошеното сирене, разбъркайте и постепенно добавете брашното. Тестото трябва да е гъсто и вискозно, да тече бавно от шпатулата.

Загрейте тиган и го намажете с растително масло. Извадете тестото с лъжица, разпределете го върху тигана и изпържете питките от двете страни до златисто кафяво (около 5 минути от всяка страна, захлупени на слаб огън).

Накрая ще получите 7 големи марудника с диаметър около 20 см, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родопска франзела

    4 7 Отговор
    Объркали сте местата на Р и Д, като сте преписвали рецептата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бети цървула

    6 6 Отговор
    Родопски мъдурници
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хан Ауспух

    5 5 Отговор
    пoвърня
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Знаещ

    4 2 Отговор
    Някой пълен не-кадърник е писал тая рецепта.Някой който никога не е и опитвал марудник или кътма по родопски.
  • 9 Тестото

    6 2 Отговор
    трябва да бъде гъсто и ВИСКОЗНО ?
  • 10 От Каспичан,

    2 3 Отговор
    В руската кухня ги имат същите,казват им беляши ял съм и са много вкусни.

    Коментиран от #11

  • 11 ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "От Каспичан,":

    ако е по течно се казват лангиди
    а хубаво е да сложи 30г ракия или джин
    по малко мазни стават
    както и за казанлъшки понички