10 Август, 2024 17:04 1 176 15

NOVA е първата българска телевизия номинирана за награда Еми

  • нова телевизия-
  • номинация-
  • награда еми-
  • еми-
  • репортаж

За първи път българска медия получава признание в категорията „Новини и актуални предавания“

NOVA е първата българска телевизия номинирана за награда Еми - 1
Снимки: NOVA

За първи път в историята на престижните телевизионни награди Еми българска медия е номинирана в категорията „Новини и актуални предавания“. Международната академия за телевизионни изкуства и науки отличи отразяването на разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева и оператора Таси Асенов на най-голямата трагедия с бежанци в България, която се случи край Локорско.

Доказателство за успеха на NOVA са останалите номинации в тази категория на BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News и UVDA, които идват от още пет държави – Великобритания, Бразилия, Индия, Израел и Катар.

На 17 януари миналата година край Локорско бяха открити 18 мъртви мигранти – деца и мъже, които се задушават в специално изградени тайници, докато се опитват да преминат нелегално през страната ни. Превозното средство е облицовано и херметизирано като метална кутия – без кислород и светлина. В продължение на 7 мъчителни часа някои от тях оцеляват случайно, тъй като след техническа повреда в камиона, шофьорът изоставя превозното средство и бяга. Оцелелите, които са на ръба между живота и смъртта, пълзейки и с последни усилия търсят помощ.

NOVA е първата българска телевизия номинирана за награда Еми

Шестима от оцелелите застанаха ексклузивно пред журналиста Мариета Николаева и камерата на Таси Асенов и разказаха покъртителната история за ужаса на смъртоносното пътуване, за трафика на мигранти и за безпомощното усещане приятели да издъхват в ръцете ти. Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Казват, че от влизането си през границата до София камионът преминава четири полицейски проверки. За трагичния инцидент са арестувани шестима българи, организирали нелегалния превоз и взели солидни суми за това. Сред тях е и бивш граничен полицай.

„Номинацията за наградата Еми e забележително постижение за NOVA и България. За нас е огромна чест, че именно NOVA e първата българска медия отличена от Международната академия за телевизионните изкуства и науки в тази категория с толкова сериозна конкуренция. Моите поздравления са за Мариета и Таси. Тяхната прецизна журналистическа работа ги нарежда до най-опитните журналисти от целия свят. Признанието е още по-ценно, защото идва в годината, в която NOVA отбелязва 30-ия си юбилей и потвърждава резултата от стремежа ни да предлагаме качествена телевизионна журналистика“, коментира Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.

"В свят, разтърсван от все повече безредици и конфликти, значението на надеждната телевизионна журналистика е по-важно от всякога. Приветстваме журналистите от цял свят, които всеки ден рискуват безопасността си, а понякога за съжаление и живота си, за да поставят важни човешки и политически въпроси на преден план", коментира и Брус Л. Пейзнър, президент и главен изпълнителен директор на Международната академия за телевизионно изкуство и наука.

Освен трагедията край Локорско, за наградата Еми в категория "Новини и актуални предавания" са номинирани истории, посветени на конфликта между Израел и Хамас, схема за бонус заплащане в градския съвет на Рио де Жанейро, разследване за клането на 7 октомври, при което повече от 1200 души в Израел бяха убити от терористите на „Хамас“, репортаж под прикритие за тайна болница по време на гражданската война в Мианмар, смъртоносна измама с приложение за кредити в Индия и историята на брат и сестра, държани в плен от „Хамас“.

Международните носители на наградите за „Новини и актуални предавания“ на Еми ще бъдат отличени заедно с американските си колеги по време на официална церемония в Ню Йорк на 25 септември тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    28 0 Отговор
    Българска? ха ха ха
  • 2 Пич

    28 1 Отговор
    Тази награда в раздел " наколенкаджии" ще да е !!!
  • 3 нова мисирка тв

    23 0 Отговор
    с награда "посолство"
  • 4 Там само

    26 0 Отговор
    боклуци работят
  • 5 Смях

    20 0 Отговор
    Ана Салич само се мръщи, че я разкарват до офиса да чете едни новини, а инак взима 10 бона заплата за нищо правене.

    Коментиран от #8

  • 6 Иван

    10 0 Отговор
    Но тази телевизия е скучна, сутрин - Гала, не че нещо - ама.

    Не я гледам - но сигурно са интересни.

    Всъщност госпожицата се разхожда с микрофон, не виждам нещо опасно - но както и да е.

    Дай да напрявт и награда - най-сресан на път пътник в метрото.
  • 7 Наградата

    12 0 Отговор
    Е ми не става!
  • 8 Име

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смях":

    Ама и я карат да си ги тегли на банкомат, боже, извращение спрямо жената - да се разкарва, в мраз, в пек, дъжд и мъгла и да си ги тегли.

    Това е тежка работа.
  • 9 зъб

    9 0 Отговор
    с любезното СЪДЕЙСТВИЕ на господин Петреас
  • 10 БеГемот

    10 0 Отговор
    Ще се разплача ама първо ще се посмея!
  • 11 Калпазанин

    7 0 Отговор
    А на Еми от де му са парите, чек и да се сетя,,,,,,, сорос
  • 12 Поредната тъпа смешка

    14 1 Отговор
    Тази фалшива краварска телевизия и номинация! Това звучи перверзно, като гротеска, нереално, фалшиво
  • 13 Боко Праните Гащи

    3 1 Отговор
    Булю булю булю
  • 14 Хейт

    9 0 Отговор
    Че то новините и актуалните им предавания са абсолютно същите, каквито са по другите телевизии. Буквално копи-пейст. По-скоро бих им връчил награда по безличие.
  • 15 Тия ли

    3 0 Отговор
    Покочи