13 Август, 2024 10:44 4 541 4

Най-важните традиции и поверия за Голяма Богородица

  • голяма богородица-
  • традиции-
  • поверия-
  • дева мария

Дева Мария се смята за пазителка на майчинството, децата и семейството

Най-важните традиции и поверия за Голяма Богородица - 1
Снимка: БГНЕС

На 15 август християнската църква ще отбележи един от най-големите празници – Голяма Богородица или Успение Богородично. Като за всеки празник, на обредната трапеза ще има ястия, пресни плодове. Но освен ястията на трапезата има и важни традиции и обичаи за големия празник. Ето най-важните:

1. Според традицията Голяма Богородица е най-обичаният празник сред жените. Това е така, защото Дева Мария се смята за пазителка на майчинството, децата и семейството.

Обичай на този ден е страдащите, болните хора и тези, които не могат да имат деца да посетят храмове, носещи името на Божията майка. Традицията гласи, че трябва да се носят дарове в храма и да се поставят пред Богородичните икони.

2. Друга традиция, която много хора следват е да се носят плодове, мед и питка в храма. Питката по обичай се прави от ново брашно.На трапезата се слага топла пита, омесена рано сутринта, варено жито, пилешко месо, царевица и тиква.

3. В някои области и региони това е денят, на който местните обират първата реколта от лозето. На този ден по традиция се яде грозде и диня.

4. Не се върши работа на този ден. Според народните вярвания, ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.

5. Жените, които имат репродуктивни проблеми и не могат да заченат, носят на светицата цветя и дрехи, които поставят пред иконата и се молят за дете, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може и да се получи

    0 7 Отговор
    Жените с "репродуктивни проблеми", да отидат първо за една седмица на слънчака, а след това в храма.
  • 2 Суеверия и измислици

    2 3 Отговор
    На 15 август кой ли ще почива? Не трябвало да се работи на този ден. Как ще стане? При безбожните комуняги няма делник няма празник. Бачка се яко като роб. Иначе кой ще храни и облича в лукс безбожните комуняги.
  • 3 Езически вярвания

    1 4 Отговор
    Езически вярвания, които нямат нищо общо с християнството.
  • 4 Дуди

    1 1 Отговор
    Някои работи си ги измисляте. Кой ще позволи да се трупат дрехи пред Иконата?! Та това са подпалки.