16 Август, 2024 10:05 3 368 9

Рецепта на деня: Македонска топеница с чушки

  • македонска-
  • топеница-
  • чушки-
  • чесън-
  • какво да сготвя

Лятна вкусотия

Рецепта на деня: Македонска топеница с чушки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 5-6 почистени от семките пресни чушки;
  • 6-7 домата;
  • няколко скилидки чесън;
  • 7 супени лъжици извара/младо сирене;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • ½ чаена лъжичка захар;
  • малко наситнен магданоз.

Начин на приготвяне:

  • Наредете чушките в широка тава, полейте ги с малко олио и ги посолете, след което ги запържете за няколко минути от двете страни под капак, докато покафенеят и омекнат, след което ги извадете в чиния.
  • Блендирайте доматите, като 2 от тях обелете и нарежете на кубчета. Изсипете ги в олиото, в което са се пържили чушките и добавете ситно нарязан чесън на вкус. Варете на слаб огън под капак, докато се изпари излишната вода. Добавете сол, черен пипер и малко захар. Гответе още 5 минути.
  • Добавете сиренето и гответе още 5 минути, след което накрая добавете чушките, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е севромакедонска

    8 6 Отговор
    Там не знаят и нямат този апарат наречен блендер. Египетска трябва да е рецептата, има хубави чушки в пустинята.

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    15 9 Отговор
    А, ще ми обясните ли защо тая топеница е точно македонска?
    В същност аз съм отгледан с тази манджа и нито съм македонец, нито съм "топяч" на топеница.
    Манджата е известна в цял свят и се нарича миш-маш.

    Коментиран от #9

  • 3 Механик

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Не е севромакедонска":

    В същност рецептата ако не и се сложи сирене се нарича "шакшука" и всеки евреин ще ти потвърди, че това е именно тяхна изконна храна.

    Коментиран от #4

  • 4 А произхода

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    ѝ е от Северна Африка .
  • 5 по турски

    4 2 Отговор
    менемен
  • 6 Някой

    8 6 Отговор
    Тази манджа се казва миш-маш , не е никаква македонска топеница !!
  • 7 Това е популярна заготовка

    6 4 Отговор
    Това е популярна заготовка за много манджи.
    Ако се добави кайма или ситно нарязан колбас - сос за паста.
    Ако се добави яйце - миш-маш.
    Ако се добавят нарязани картофи - гювеч.
    Ако се добави сварен и изцеден боб - бобена салата.
    Последно добавях нъдли.

    На северномакедонците много здраве от майка България!
  • 8 Гост666

    3 3 Отговор
    Нещо като миш маш без яйца .
  • 9 не е същото

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Миш-маш винаги се прави с яйца. Според мен е възможно манджата да е македонска. Баба ми готвеше печени чушки с домати и сирене. Не знам откъде я знаеше, в нашия край не е характерна, но от едната страна баба ѝ и дядо ѝ бяха македонски бежанци.