17 Август, 2024 21:28 6 298 7

Паяк цигулка уби 23-годишен италианец

  • италия-
  • паяк-
  • смърт

Трагедията е станала в град Бари

23-годишен италианец почина днес, след като беше ухапан от отровен паяк отшелник, наричан още паяк цигулка, предаде агенция АНСА. Това е вторият фатален инцидент от този характер това лято на Апенините, предаде Франс прес, цитирана от dariknews.bg.

Джузепе Русо е починал на разсъмване в болница в южния град Бари от септичен шок и полиорганна недостатъчност повече от месец след като е бил ухапан по крака.

През юли 52-годишният сицилиански карабинер Франко Айело почина в резултат на ухапване от паяк от същия вид.

Паякът, известен и като кафяв цигулар (Loxosceles rufescens) обитава средиземноморските страни, Азия и Северна Америка, пише в Световния каталог на паяците на Природонаучния музей в Берн, отбелязва АФП.

Малък по размер (до 7,5 мм), той дължи името си на петно ​​с форма на цигулка върху тялото.

Обича сухи места, пукнатини и често се среща близо до къщите на хората, особено в градини.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    9 6 Отговор
    Бил е алергичен към това!
  • 2 Анджо

    9 7 Отговор
    В Южна Америка има паяк скитник и се води за най отровният. Но за отшелник не бях чувал и да толкова отровен. От Американският паяк скитник се умира по бързо и даже получаваш болезнена ерекция, няма противоотрова.

    Коментиран от #5

  • 3 хххххххххххх

    15 6 Отговор
    Изобщо малките силно мъхнати паяци са много опасни. Такъв паяк се беше настанил в дома ни и по-лошото – снесъл яйца. Нароиха се малки паячета и поне три пъти ме ухапаха, преди да ги изтребим. Гнойни чшевени петна и силен сърбеж... ужас. По много пъти на ден дезинфекция със спирт и месеж да мине. Кофти работа.
  • 4 Тореро

    4 9 Отговор
    Абсолютна лъжа
  • 5 нищо ново под слънцето

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анджо":

    Черна вдовица (Latrodectus mactans) е един от 31-те вида отровни паяци от рода на черните вдовици (Latrodectus). Отровата при ухапване от женския паяк е много опасна за човека, понякога може да е смъртноносна. Среща се основно в Америка, сравнително малък е, тялото достига най-често 15 mm при женските и 9 mm при мъжките.
    Черният отровен паяк още каракурт (Latrodectus tredecimguttatus) е вид паяк от рода на черните вдовици (Latrodectus). Разпространен е в Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка. В България населява по-южните части – по планините Странджа, Сакар и други по-високи местности. През летните месеци черният паяк се придвижва и на север по българските земи. Живее в равнинните места – из нивите, ливадите, стърнищата и особено в затревени необработени земи, угари, не изчистени слогове. Опасни са женските индивиди, като характерното за този паяк е, че напада, когато е раздразнен. Активен е предимно нощно време. Ухапването се усеща като бодване, след 1 – 2 минути мястото се зачервява и се появява синкавочервено петно, обградено с блед ореол. 10 – 15 минути след ухапването започва общо неразпопожение, отпадналост, виене на свят, скованост, изпотяване, като в по-тежките случаи може да се появи и треперене на крайниците, мускулни болки, тъпа болка в гръдната област, повишаване на температурата, треска и дори гърчове. Болката обикновено продължава 1 – 2 дни, а другите симптоми – от 1 до 4 дни, в зависимост от случая. Отровата е опасна не само за хората
  • 6 а стига бе

    0 5 Отговор
    Да бяха му отрязали крака , щеше да оживее.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.