18 Август, 2024 12:44 1 457 9

Валери Йорданов съди Народния театър

  • валери йорданов-
  • съд-
  • дело-
  • народен театър „иван вазов”-
  • васил василев

Поводът е неуредени сметки за авторски права с директора на театъра Васил Василев за моноспектакъла му "Караконджул"

Валери Йорданов съди Народния театър - 1
Снимка: БГНЕС

Актьорът Валери Йорданов е завел дело срещу Народния театър, пише hotarena.bg.

Поводът е неуредени сметки за авторски права с директора на театъра Васил Василев за моноспектакъла му "Караконджул". По думите на актьора текстовете на спектакъла са базирани върху разказ от Николай Хайтов, с който се е дипломирал и е играл през годините. Останалите текстове, с които е завършил пиесата, са негови. В договора с наследниците на Хайтов е записано, че предоставят разказа на Народния театър за създаването на пиесата, но никъде не фигурира името на автора ѝ.

Валери Йорданов изпратил преди месеци официално писмо до директора на Народния Василев с искане за промяна. И да бъде вписан като автор или съавтор на постановката. Директорът му отказва. Така длъжността му в спектакъла му "Караконджул" остава само като актьор. По думите на Йорданов директорът на Народния Васил Василев му заявил, че театърът е собственик и продуцент на представленията. Но Йорданов веднага контрира: "В случая - театърът е собственик само на декора, изпълнението ми и... прожекторите, не и на текста", споделя популярният актьор.

Затова обичаният артист и адвокатите му са заведели иск в съда. Това се случило след края на театралния сезон и се очаква разглеждането му да започне през следващия месец.

"Създадох "Караконджул" по време на пандемията по молба на тогавашния директор, за да има още един моноспектакъл в кризата. "Караконджул" написах по пиесата "Дивите", която създадох и играх в Младежкия театър и "Сълза и смях". В него съм включил елементи от моите "Ловни разкази" и от книгата ми "Гризачи". Разбира се, взети са и основни части от "Дервишово семе" на Николай Хайтов. Но идеята и написването на пиесата "Караконджул" е лично моя. Режисьорът Стоян Радев, с когото работим прекрасно от години, също ме вдъхнови с идеи и посоки за дописване. Фактически Народният театър ползва пиесата, но не е уредил правата с автора ѝ, тоест с мен. Затова ще си търся тези права", каза пред вестника Йорданов.

Това не е първият път, в който актьорът влиза в конфликт с шефа на театъра Василев. Двамата заведоха по няколко дела един срещу друг след скандалите в Народния през 2022 г., избухнали от конфликта между Александър Морфов и бившата пиарка на театъра Велислава Кръстева.

"Съдът отхвърли на първа инстанция по едното дело и двете претенции. Чакам какво ще се случи на втора, а и с другите дела", каза още Йорданов.

Ако актьорът спечели делото за авторски права на "Караконджул", той е категоричен, че ще играе популярната постановка из цяла България, а и за българите в чужбина.

"Това е една от най-гледаните пиеси в Народния театър. С награди и... няма билети откакто се играе. Зрителите седят по стълбите, а я слагат в програмата веднъж месечно или през два месеца. Звънят ми хора от големите ни градове с покани за турнета и в момента аз мога да кажа само: "Съжалявам, но спектакълът е чужда собственост". По "необясними причини" се слага все по-рядко в програмата, взимам столове отвън, за да може да седнат всички в залата. Не е редно да се играе само в София. София не е България. Наскоро млад колега ми каза между кадрите, че е гледал "Караконджул" 6 пъти. Това е достатъчен пример", каза още Йорданов.

Въпреки че планира да изкара от програма една от най-гледаните пиеси, Йорданов е категоричен, че "няма да спре да играе в Народния театър, докато някой не го уволни", каза още 50-годишният актьор.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пацан

    13 6 Отговор
    На тоя псевдо актьор, режисьор или какъвто там иска да се пише, това му е поредното дело срещу театъра, да вземе да се научи на някакъв занаят, не става само дела да водиш.
  • 3 Илиев

    14 5 Отговор
    Решиха с Морфов двамата да се правят на мъченици и прекалиха.
  • 4 Крум

    12 3 Отговор
    Валери е посредствен актьор....може да докара някой лев в съда,но това няма да му даде актьорско майсторство....
  • 5 За мен,

    8 3 Отговор
    той е доста слаб актьор, с неоправдано високо самочувствие.
  • 6 Бай араб

    8 2 Отговор
    Бездарни боклуци,нищо читаво не са създали , а само за пари денонощно говорят и за ,, колко е важна културата,, пари за ,,култура,,Боклуци
  • 7 Мнение

    4 3 Отговор
    Васил Василев и Емил Кошлуков са кокаинозависими , с манипулирани документи за образование и без абсолютно никакъв морал. Софийският административен съд гарантира 20 години давност на извършеното от тях престъпление заемайки длъжност, за която нямат ценз и това единствената причина да не ги арестуват днес, а да чакат още седмица края на шиши
  • 8 Демократ

    6 3 Отговор
    Като се нареди на едно куче да лае, то не спира да лае. Жалко, че вместо да съхрани актьорското си достойнство, се е превърнал в злобно,лаещо куче.
  • 9 Лъжата

    5 3 Отговор
    Смелчагата- партизанин си взема голямата заплата, която точно Василев осигури на всички актьори и не напуска лошия театър, за да лае непрекъснато. Човек, който има достойнство ,никога не прави така. Падналият ниско човек няма задръжки. Слава Богу, че в Народния театър играят много достойни хора, които смятат изкуството за свое най-важно призвание.